Dodávky elektriny ohrozí obdobie silných slnečných erupcií

Nadchádzajúce obdobie zvýšenej slnečnej aktivity predstavuje riziko pre elektrické transformátory a môže po celom svete ohroziť zraniteľné rozvody elektrickej energie. Uvádza sa to v správe nemeckej poisťovne Allianz. Slnko stále prechádza predvídateľným 11-ročným cyklom, pričom silné slnečné erupcie možno očakávať v rokoch 2012 a 2013.

06.12.2011 18:07
Slnko. Foto:
Ilustračné foto
debata

Silné slnečné búrky sa predpovedajú len ťažko, pretože sú pomerne vzácne. Dokážu však vyradiť z prevádzky satelity, telekomunikačné systémy a ojedinele aj odstaviť dodávky elektrickej energie. Podľa Allianzu by masívne výpadky elektriny mohli spôsobiť škody až za jeden bilión dolárov a v najhorších prípadoch by dôsledky mohli byť ešte vážnejšie.

„Momentálne vstupujeme do obdobia zlého vesmírneho počasia,“ uviedol Jim Wild, odborník na fyziku solárnej plazmy z britskej Lancester University.

Masívna explózia na slnečnom povrchu dokáže do vesmíru vychrliť rýchlosťou 1,6 milióna kilometrov za hodinu miliardy ton magneticky nabitých častíc plynu. Keď tento plyn vrazí do magnetického poľa Zeme, môže vyvolať silnú solárnu búrku. V takom prípade by bolo vidieť polárnu žiaru aj nad Slovenskom. Existujú dokonca záznamy o viditeľnosti polárnej žiary nad Kubou.

„Ak si začnete predstavovať, čo by to znamenalo, keby celé krajiny alebo časti kontinentov ostali týždne či mesiace bez prúdu, pochopíte, aké škody by to mohlo napáchať,“ hovorí Wild. Problém je aj v tom, že neexistuje systém varovania s dostatočným predstihom. To, že sa smerom k Zemi rúti masívna solárna erupcia, dokážu vedci predpovedať len hodinu predtým, ako sa dostane k Zemi. Vybudovanie takéhoto varovného systému satelitov by stálo okolo miliardy eur. Dosiaľ najväčší výpadok prúdu spôsobený solárnou búrkou bol zaznamenaný v roku 1989 v Kanade. Bez elektriny vtedy ostalo šesť miliónov ľudí.

debata chyba