Na budúcom supertkontinente Amázia bude polárna zima

O päťdesiat až dvesto miliónov rokov sa všetky kontinenty stretnú na jednom veľkom zhromaždení okolo severného pólu a vytvoria tak nový superkontinent. To je výsledok modelovania pomalého pohybu jednotlivých kontinentov počas najbližších desiatok miliónov rokov, informuje žurnál Nature.

10.02.2012 18:38
zemeguľa, planéta, Zem Foto:
Usporiadanie kontinentov sa časom mení. Najbližšie sa všetky stretnú v okolí severného pólu.
debata (1)

Podobný superkontinent zvaný Pangea existoval naposledy pred tristo miliónmi rokov. Vtedy sa kontinenty zoskupili v okolí rovníka, pričom ich stredom bola oblasť, ktorou je dnes západná Afrika. Tento proces rozchádzania a stretávania sa opakuje. Pred Pangeou, zhruba pred miliardou rokov, existoval superkontinent Rodinia a pred 1,8 miliardy rokov superkontinen­t Nuna.

Po preskúmaní geológie pohorí po celom svete vedci dospeli k záveru, že najbližšie podobné stretnutie sa opäť uskutoční v oblasti rovníka, pričom Euroázia a Amerika uzavrú Atlantický oceán podobne, ako sa sťahuje akordeón. Podľa názoru iných geológov sa majú kontinenty síce tiež stretnúť na rovníku, no na opačnej strane sveta v oblasti súčasného Tichého oceánu. Je však možné, že ani jedna z týchto predpovedí nebola správna.

Geológ Ross Mitchell so svojimi kolegami z Yale University v Connecticute prišli s novým nápadom, ako predpovedať posun kontinentov. Analyzovali magnetizmus dávnych skál, aby určili ich polohu v minulosti a zmerali, ako zemský plášť posúva zemskú kôru, ktorá na ňom pláva. Takto zistili, že najbližší superkontinent s pomenovaním Amázia (anglicky Amasia) sa vytvorí o celých 90 stupňov mimo bývalej Pangei. To znamená na Arktíde.

„Najprv sa spojí Južná a Severná Amerika. Tie spolu poputujú severne a zrazia sa s Európou a Áziou, a to približne v okolí geografického severného pólu,“ uviedol Mitchell. "Austrália tiež poputuje severným smerom a pridruží sa k Indii.

Vzorec posunu kontinentov je podľa Mitchella zhruba takýto: Pangea sa sformovala o 90 stupňov od Rodinie a Rodinia o 90 stupňov od Nuny.

To, ako sa kontinenty posúvajú, má svoj význam aj pre biológiu. Napríklad ovplyvňujú to, ako sa zvieratá medzi sebou miešajú alebo ako sa rozchádzajú. „Pochopiť proces pohybu kontinentov znamená pochopiť históriu Zeme. A oknom do histórie Zeme sú kamene,“ uviedol k štúdii Peter Cawood zo St. Andrews University.

1 debata chyba