Dnes Zem tesne minie planétka, nebezpečenstvo nehrozí

Dnes v tesnej blízkosti Zeme preletí planétka veľkosťou porovnateľná s tunguzským meteoritom. Priblíži sa na približne 28-tisíc kilometrov.

14.02.2013 16:26 , aktualizované: 15.02.2013 07:00
Asteroid, Zem Foto:
Asteroid Zem neohrozí.
debata (18)

Podľa astronómov však teleso nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Ľuďom však pripomínajú, že podobný vesmírny objekt by raz mohol znovu preniknúť atmosférou a prípadne dopadnúť až na povrch modrej planéty.

Najznámejší novodobý dopad planétky sa odohral v roku 1908 vo vzdialenej neobývanej oblasti západnej Sibíri pri riečke Tunguzka. Meteor mal v priemere okolo 60 metrov, ale ešte pred dopadom na povrch sa rozpadol a nevytvoril tak kráter. Aj tak vyvrátil stromy v okruhu 50 kilometrov a zvuk explózie vraj bol počuť až v Londýne.

Astronómovia ubezpečujú, že s planétkou s označením 2012 DA14 tentoraz nič podobné nehrozí. Dráhu telesa dokážu vďaka najmodernejšej technike s veľkým predstihom presne vypočítať. Asteroid sa k Zemi na vzdialenosť desatiny cesty zo Zeme na Mesiac priblíži približne 15.2. o 20.25 SEČ, keď preletí nad pobrežím ázijského ostrova Sumatra rýchlosťou 7,8 kilometra za sekundu. „V priemere sa asteroid tejto veľkosti do takej blízkosti Zeme dostáva každých 40 rokov. Zrážka s našou planétou hrozí každých 1 200 rokov,“ spresnil špecialista na objekty nachádzajúce sa blízko Zeme Donald Yeomans z americkej Národnej vesmírnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA).

Prelet telesa okolo Zeme bude magnetom aj pre amatérskych pozorovateľov nočnej oblohy. Za priaznivého počasia by mali byť schopní asteroid s priemerom 45 metrov a hmotnosťou 135-tisíc ton pozorovať len s pomocou obyčajného triédra z východnej Európy, Austrálie a Ázie. Jeho jas bude len o málo slabší ako hviezd viditeľných voľným okom.

Len niekoľko minút po svojom najjasnejším prechode doputuje asteroid nad strednú Európu, vyjde na východe spoločne so súhvezdím Panny. V tom čase však nastane zatmenie planétky a pozorovať ju bude možné až o 20.48. Nad väčšinou Slovenska však má byť zamračené.

Ak by asteroid tejto veľkosti dopadol na Zem, spôsobil by podľa expertov škody porovnateľné s pádom tunguzského meteoritu, ale nešlo by o globálnu katastrofu. Na vyhladenie dinosaurov pred viac ako 65 miliónmi rokov bol podľa jednej z teórií potrebný asteroid s priemerom okolo desať kilometrov.

18 debata chyba