Kozmonauti po návrate z ISS ˈpristáliˈ na Marse

Ruskí kozmonauti Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin sa bezprostredne po svojom návrate z polročného pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) zapojili do experimentu sa simulovaným pristátím kozmickej lode na Marse. Oznámilo to vedenie ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. Pokus sa vo výcvikovom stredisku neďaleko Moskvy uskutočnil v nedeľu a bol vraj úspešný.

20.03.2013 13:00
debata

Zapojiť kozmonautov prakticky okamžite po pristátí do technicky náročného testu sa ruskí experti rozhodli vôbec prvýkrát, uviedla agentúra ITAR-TASS. Experiment podľa nej potvrdil, že aj po záťaži spôsobenej dlhodobým pobytom vo vesmíre sú kozmonauti schopní úspešne zvládnuť simulované pristátie.

Na pokus poslúžil špeciálny trenažér s váhou 300 ton, ktorý mal čo najpresnejšie kopírovať okolnosti pristátia na červenej planéte. Každý kozmonaut absolvoval tri pokusy ručne riadeného pristátia. Podľa zástupcu výcvikového strediska Borisa Krjučkova chceli vedci podrobiť kozmonautov tomuto testu preto, že na obežnej dráhe strávili zhruba pol roka. Práve tak dlho má totiž trvať cesta kozmickej lode na Mars.

Podobné experimenty sa podľa Krjučkova budú v budúcnosti opakovať. Kozmonauti po teste navrhli niekoľko úprav pristávacej kabíny a odovzdali vedcom aj niektoré ďalšie technické odporúčania. Podľa odhadu expertov by bolo možné vypraviť prvú posádku ruských kozmonautov na Mars najskôr po roku 2020. Rusko už podľa médií dokončilo plány novej generácie kozmickej lode, ktorá má byť nástupcom doterajších strojov Sojuz. Prvý testovací let je možné očakávať v roku 2017.

Na rozdiel od Sojuzu, ktorý pristáva pomocou brzdiacich padákov, má nová loď zaručiť presné a komfortné dosadnutie, a tiež opakované využitie. Miesto padákového systému bude loď vybavená brzdnými a pristávacími raketami.

debata chyba