Sonda Voyager 1 ešte neopustila slnečnú sústavu

Americká sonda Voyager 1, ktorá rovnako ako jej dvojča Voyager 2 mieri do hlbokého vesmíru, ešte stále neopustila slnečnú sústavu.

26.03.2013 10:04
Sonda Voyager Foto:
Sonda Voyager 1
debata

Tvrdí to americká vesmírna agentúra v reakcii na správy niektorých vedcov, že sa už tak stalo. „Vedecký tím Voyageru sa zhoduje, že Voyager 1 ešte neopustil slnečnú sústavu a nedospel do medzihviezdneho priestoru,“ uviedol Edward Stone z Kalifornského technologického inštitútu.

„V decembri 2012 vedecký tím Voyageru informoval, že Voyager 1 je v novej oblasti nazývanej ,magnetická diaľnica', kde sa energetické častice dramaticky menia. Posledným kritickým indikátorom dosiahnutia medzihviezdneho priestoru je zmena smeru magnetického poľa a táto zmena zatiaľ zaznamenaná nebola,“ vysvetlil Stone.

Sondy Voyager 1 a 2 vyslali USA do vesmíru v roku 1977. Družice vyfotografovali všetky vonkajšie planéty slnečnej sústavy a pokračujú v ceste k jej hraniciam. Obe doputovali najďalej zo všetkých zariadení, ktoré kedy ľudia vytvorili. Voyager¤1 sa pohybuje vyššou rýchlosťou, takže je od Zeme ďalej ako jej sesterská sonda.

Diskusia o tom, kam až sa Voyager 1 na svojej vesmírnej púti dostal, vyvolal profesor astronómie univerzity v Novom Mexiku Bill Webber, ktorý s odvolaním sa na výsledky svojej vedeckej práce oznámil, že sonda náš hviezdny systém už opustila. Zároveň však upozornil, že nie je jasné, či sa už skutočne dostala do medzihviezdneho priestoru.

Voyager 1 sa podľa NASA teraz nachádza okolo 18 miliárd kilometrov ďaleko od Slnka a jeho signálu trvá približne 17 hodín, než doletí na Zem. Voyager 2 je vzdialený od Slnka okolo 15 miliárd kilometrov.

Obe sondy majú dosť energie, aby dokázali vysielať vedecké údaje až do roku 2020. Aj potom poletia Mliečnou cestou, aj keď už mlčiace, a pre prípad, že by sa niekedy stretli s mimozemskou civilizáciou, nesú na palube pozlátenú 18-centimetrovú doštičku so záznamom zvukov a obrazov, ktoré charakterizujú život na Zemi v čase vypustenia. Prípadní mimozemšťania si tak budú môcť vypočuť pozdravy v 55 pozemských jazykoch alebo sa pohrúžiť do počúvania hudobných diel Wolfganga Amadea Mozarta či bluesmana Blind Willieho Johnsona.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba