NASA financuje vývoj replikátorov jedla ako zo Star Treku

Vývoj 3D tlačiarní na výrobu jedla, pripomínajúcich replikátory známe zo sci-fi seriálu Star Trek, sa rozhodla financovať americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír.

23.05.2013 14:00
startrek, jedlo, vesmir, kozmonaut Foto:
Hovädzí steak, špenát, paštéta, syr a ďalšie jedlá zabalené pre astronautov na vesmírnej stanici ISS.
debata (2)

Ako informuje server Quartz, NASA dala spoločnosti Systems & Materials Research Corporation grant 125-tisíc dolárov a šesťmesačnú lehotu na vyvinutie prototypu univerzálneho syntetizátora je­dla.

Výskumom je poverený strojný inžinier Anjan Contractor, ktorý má už značné skúsenosti s využitím technológie trojrozmerných tlačiarní. Už má aj vypracovanú víziu 3D potravinových tlačiarní, ktorých využitie bude však podľa jeho predstáv oveľa širšie než len pre lety vesmírom.

Sníva o čase, keď bude takýmto zariadením vybavená každá kuchyňa a keď bude 12 miliárd obyvateľov Zeme koncom tohto storočia jesť nutrične primerané a na objednávku vyrobené jedlá – syntetizované zo zásobníkov práškov a oleja, ktoré bude možné kúpiť v každých potravinách. Využitie tejto technológie by okrem iného znamenalo aj výrazné obmedzenie mrhania jedlom, pretože prášky a olej bude možné uchovávať veľmi dlhý čas, až tridsať rokov. Takže obsah každého zásobníka, či už pôjde o cukry, uhľohydráty, proteíny, alebo iné základné stavebné bloky, bude vždy úplne spotrebovaný.

Grant NASA je určený na systém, ktorý bude schopný produkovať jedlo pre astronautov vyslaných do vesmíru na veľmi dlhé výpravy, ako napríklad na Mars. „Diaľkové vesmírne lety vyžadujú skladovaciu životnosť najmenej 15 rokov,“ hovorí Contractor. „Spôsob, akým na tom pracujeme, je, že všetky sacharidy, bielkoviny a makro- a mikroživiny sú v prášku. Odoberieme všetku vlhkosť a v tejto forme to vydrží možno aj 30 rokov,“ vysvetľuje. Contractorovi pomohol k získaniu zákazky od NASA jeho už existujúci koncept „tlačiarne pizze“, ktorý vychádza z „tlačiarne čokolády“. Do zostavovania „pizzareplikátora“ sa vraj chce pustiť v priebehu dvoch týždňov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba