Začal sa výskum temnej energie

Farebné snímky stoviek miliónov galaxií chcú počas piatich rokov zaobstarať vedci zapojení do programu pátrania po stopách tajomnej temnej energie.

23.09.2013 15:00
vesmir Foto:
Observatórium Cerro Tololo v Čile bude 5 rokov zbierať snímky galaxií a pátrať po záhadnej temnej energii.
debata (5)

Odborníci predpokladajú, že táto záhadná sila je zodpovedná za stále sa zrýchľujúce rozpínanie vesmíru. Program The Dark Energy Survey (Skúmanie temnej energie – DES) podľa serveru space.com oficiálne odštartoval 31. augusta, hoci pracovať už začal vlani v septembri. Jeho hlavným nástrojom je 570-megapixelový digitálny fotografický prístroj pripojený k teleskopu observatória Cerro Tololo umiestneného v čilských Andách.

Na každej snímke tohto výkonného zariadenia bude možné nájsť svetlo z viac ako 100-tisíc galaxií vzdialených až osem miliónov svetelných rokov. Vedci očakávajú, že počas celého programu zhromaždia zábermi 300 miliónov galaxií. Predpokladajú, že sa im aj podarí objaviť 4 000 nových supernov, z ktorých mnohé explodovali v čase, keď bol vesmír v pomere k terajšej veľkosti polovičný.

Odborníci budú na týchto snímkach pátrať po stopách, s ktorých pomocou zmapujú históriu rozpínania vesmíru. To by mohlo priniesť nové poznatky o tom, ako temná energia funguje. Podľa Ofera Lahava z londýnskej univerzity UCL (University College London), ktorý vedecký tím vedie, by tento výskum mal pomôcť nájsť dôkazy existencie temnej energie a charakterizovať jej podstatu. „Ešte väčšou výzvou pre DES je zistiť, či to, čo urýchľuje rozpínanie vesmíru, je skutočne temná energia, alebo niečo úplne iné,“ dodáva.

Vedecký tím DES tvorí viac ako 120 odborníkov z 23 vedeckých ústavov z USA, Veľkej Británie, Nemecka, zo Španielska a z Brazílie.

V roku 1998 dva tímy astronómov pri študovaní vzdialených supernov dospeli k pozoruhodnému záveru, že rozpínanie vesmíru sa zrýchľuje. Podľa Einsteinovej všeobecnej teórie relativity by však gravitácia mala viesť k spomaľovaniu expanzie.

Podľa serveru programu DES majú kozmológovia na vysvetlenie tejto skutočnosti dve možnosti: buď 75 percent vesmíru tvorí neznáma temná energia, ktorá pôsobí proti príťažlivej sile bežnej hmoty, alebo musí byť všeobecná teória relativity nahradená novou teóriou gravitácie vo vesmírnych mierkach.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #vedec #snímka #galaxia