Prvý osadník z Mars One zomrie do 68 dní

Odvážni priekopníci pripravení vydať sa na jednosmernú cestu na Mars, ako plánuje holandská spoločnosť Mars One, začnú zomierať do 68 dní.

20.10.2014 10:00
mars, obyvatelia, vesmírna stanica Foto:
Projekt Mars One nemá veľkú šancu na úspech, ale do programu sa prihlásilo až 200-tisíc ľudí.
debata (11)

Tvrdí to seriózna vedecká štúdia, ktorá bola nedávno zverejnená. Päť odborníkov z prestížneho Massachusettského technického inštitútu (MIT) dospelo k tomuto záveru po analýze vedeckých údajov, ktoré sú o tomto projekte k dispozícii. Projekt by mal byť aj súčasťou televíznej reality show.

K prvému úmrtiu jedného z týchto pionierov „dôjde približne do 68 dní misie, a to udusením“, uvádza sa v 35-stranovej správe. Autori pritom svoje konštatovanie podopierajú grafmi a matematickými vzorcami týkajúcimi sa zdrojov kyslíka, výživy a technológií, ktoré sú k dispozícii pre sebestačnosť výpravy. Rastliny, ktoré by mali zabezpečiť potravu kolonistom a produkovať dostatok kyslíka, ani technológia na udržanie rovnováhy atmosféry zatiaľ nie sú podľa vedcov vyvinuté.

Mars One

  • Mars One je projekt holandského inžiniera Basa Lansdorpa
  • Jeho cieľom je poslať v roku 2024 prvú výpravu štyroch dobrovoľníkov na kolonizácii Marsu
  • Cesta bez možnosti návratu im má trvať sedem mesiacov

Navyše budú osadníci čoraz viac závisieť od dodávok náhradných dielcov, ktoré by im mali dopraviť ďalšie misie. Táto následná výprava pritom bude „podľa veľmi optimistického scenára“ stáť okolo 4,5 miliardy dolárov a náklady na vyslanie ďalších posádok budú ešte vyššie. Šéf projektu Mars One Ben Lansdorp podľa časopisu Popular Science v prvej reakcii údaje obsiahnuté vo vedeckej správe odmietol. Argumentoval tým, že sú v nej použité neúplné údaje. Pripustil však, že otázka náhradných dielcov je skutočne problém: „Majú pravdu, najväčšou výzvou pre Mars One je udržať všetko v prevádzkyschopnom stave.“

Čo sa týka kyslíka, vedenie spoločnosti Mars One uviedlo, že „nesúhlasí s tým, že príslušná technológia nie je v zásade pripravená“. Systém musí byť ešte otestovaný, ale technológia už existuje. "Na účasť na projekte sa dobrovoľne prihlásilo viac ako 200-tisíc ľudí zo 140 krajín. Zámer vyvolal mnoho skepsy, podporil ho však aj holandský nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Gerard Hooft. Tento rok v júni bola podpísaná zmluva so spoločnosťou Endemol, ktorá produkuje viaceré televízne reality show. Zmluva sa týka nakrúcania výberu a výcviku marsovských priekopníkov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #Mars One #osadníci