Astronauti sa po polročnom pobyte na ISS vrátili na Zem

Americký astronaut Barry Wilmore a jeho dvaja ruskí kolegovia Alexandr Michajlovič Samokuťajev a Jelena Serovová vo štvrtok 12. marca po takmer šiestich mesiacoch pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) úspešne pristáli v Kazachstane. Návratový modul dosadol v hustej hmle a za mrazivých teplôt juhovýchodne od kazašského mesta Džezkazganu krátko po 03:00 SEČ.

12.03.2015 15:51
modul,iss Foto:
Návratový modul tesne pred pristátím.
debata (6)

Americký astronaut Barry Wilmore a jeho dvaja ruskí kolegovia Alexandr Michajlovič Samokuťajev a Jelena Serovová po takmer šiestich mesiacoch pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) úspešne pristáli v Kazachstane. Návratový modul dosadol v hustej hmle a za mrazivých teplôt juhovýchodne od kazašského mesta Džezkazganu krátko po 03:00 SEČ.

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, zodpovedný za vesmírny program, na Twitteri uviedol, že kozmonauti sú v dobrej kondícii. „Cítia sa dobre. Serovová je na tom lepšie ako ostatní, pokiaľ ide o krvný tlak,“ napísal Rogozin.

„Teší ma, že som späť,“ vyhlásil Wilmore potom, čo za pomoci pozemného personálu opustil návratový modul. Radosť z návratu vyjadrili aj zostávajúci dvaja kozmonauti. „Pijem čaj s naozajstným citrónom. Je to úžasné,“ pochvaľoval si Samokuťajev, keď počas odpočinku pil z hrnčeka. Trojica po pristátí strávila istý čas v kreslách pred modulom, aby si aspoň čiastočne privykla na pozemskú gravitáciu. Na Zem sa astronauti vrátili po 167 dňoch na ISS a napriek cvičeniu svaly pri dlhom pobyte v kozme ochabli.

zväčšiť Návratový modul po prejdení atmosféry. Foto: Reuters
modul, atmosféra Návratový modul po prejdení atmosféry.

„Zdravím všetkých známych,“ povedala už na Zemi Serovová. Po opustení modulu sa do kamery usmievala, mávala a posielala vzdušné bozky. V histórii ruských kozmických letov sa stala štvrtou Ruskou na obežnej dráhe a prvou Ruskou na ISS. Naposledy Rusko vyslalo svoju kozmonautku do vesmíru v roku 1997, na palube amerického raketoplánu Atlantis sa vtedy deväť dní zdržiavala Jelena Kondakovová. Jej predchodkyňa bola Svetlana Savicka a prvá žena v kozme Valentina Tereškovová.

Wilmore, ktorý na ISS pôsobil ako veliteľ, už v utorok odovzdal kontrolu nad orbitálnym komplexom Američanovi Terrymu Virtsovi. Ten na stanici zostáva spolu s Taliankou Samanthou Cristoforettiovou a Rusom Antonom Škaplerovom do polovice mája. Na prelome februára a marca Wilmore a Virts v rámci príprav pripojovacích uzlov pre americké komerčné lode vykonali tri výstupy mimo ISS. Nové plavidlá majú začať s dopravou astronautov na ISS za dva roky.

Budúca trojčlenná posádka má k ISS odštartovať koncom marca. Jej členmi budú ruskí kozmonauti Gennadij Padalka a Michail Borisovič Kornijenko a Američan Scott Kelly. Poslední dvaja menovaní majú na vesmírnej stanici stráviť celý rok.

Elena Serova
Alexander Samokutyaev
+3Barry Wilmore
6 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Zem #astronauti #návrat