Progress zhorí v hustých vrstvách atmosféry, úlomky by nikoho nemali ohroziť

Ruská loď Progress M-27M, ktorá minulý utorok neúspešne odštartovala s nákladom na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), zanikne v piatok alebo v sobotu 9. mája v hustých vrstvách atmosféry. Prípadné úlomky by pri dopade na Zem nemali ohroziť ľudí. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na ruských a amerických odborníkov.

05.05.2015 15:00 , aktualizované: 16:30
Progress, kozmos, raketa Foto:
Vesmírny kamión Progress zhorí v atmosfére a spolu s ním aj 2,5 tony nákladu určeného pre astronautov na vesmírnej stanici.
debata (9)

Nosná raketa Sojuz-2.1a odštartovala s ruským vesmírnym kamiónom 28. apríla z kozmodrómu Bajkonur. Progress potom mal podľa plánu na orbitálnom komplexe pristáť o šesť hodín neskôr. Stredisko riadenia letu však čoskoro po štarte nedostalo z lode potrebné telemetrické údaje a získať sa mu ich nepodarilo dodnes.

Podľa expertov ruskej agentúry Roskosmos sa neotvorili vysielacie antény. Preto pozemné stredisko nedostalo žiadne letové dáta a palubné systémy na lodi neprijímali žiadne povely. Ukázalo sa navyše, že kozmický aparát sa kvôli poruche nosnej rakety pohyboval na inej ako plánovanej obežnej dráhe.

Velenie americkej protivzdušnej a kozmickej obrany NORAD podľa správy agentúry Interfax oznámilo, že Progress zanikne 9. mája o 20.33 moskovského času (19.33 SELČ) pri 186. oblete Zeme. Malo by sa tak stať v centrálnej časti Atlantického oceánu približne 1 600 kilometrov východne od Kuby. Americkí vedci však najnovšie údajne spočítali, že dopad možno skôr očakávať pri tichomorských brehoch USA, a to už v piatok. Informácie o páde úlomkov sa však ešte majú spresňovat, napísal Interfax.

Progress M-27M mal na ISS dopraviť 2,5 tony nákladu. Okrem rôznych prístrojov išlo o tonu materiálu na zabezpečenie života posádky vesmírneho komplexu vrátane liekov, hygienických prostriedkov, vody a kyslíka. Skaza čaká aj 300 kilogramov rôznych zariadení určených na experimenty americkej kozmickej agentúry NASA. Podľa Roskosmosu celkové náklady na vypustenie tejto nákladnej lode prekročili 2,5 miliardy rubľov (43 miliónov eur). Štart bol poistený na dve miliardy rubľov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Progress