Navigácia Galileo je spolovice hotová

Európsky navigačný systém Galileo rozšíril sieť satelitov na obežnej dráhe na 14, čo predstavuje polovicu z celkového plánovaného počtu. Ruská raketa Sojuz, ktorá odštartovala z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane, vyniesla úspešne na obežnú dráhu do výšky 23¤522 kilometrov od Zeme dve nové družice, informovala francúzska spoločnosť Arianespace, ktorá má kozmické lety na starosti.

27.05.2016 16:00
galileo Foto:
Ilustračné foto
debata

Systém Galileo s administratívnym sídlom v Prahe by mal podľa Európskej komisie začať poskytovať služby prvým užívateľom koncom tohto roka. Zatiaľ však len v testovacej prevádzke. No ešte predtým musia tri európske rakety Arianne¤5 vyniesť do vesmíru každá po štyri satelity.

Európska komisia verí, že systém, ktorý má byť výkonnejší, presnejší a pritom kompatibilný s americkým systémom GPS, splní očakávania aj napriek rôznym problémom. Piaty a šiesty satelit napríklad nie sú na správnej orbite. Aj tak však budú tieto dve družice využité po vykonaní potrebných testov. Tretia družica zase má poruchu na anténe, ale na jednej frekvencii by mala vedieť vysielať signál.

Vybudovanie systému, ktorý oproti plánu už nabral niekoľkoročné meškanie, vyjde úniu zhruba na sedem miliárd eur.

Praha sa v septembri 2012 stala centrom satelitnej navigácie v Európe. Otvorením centra pre program Galileo (GSA) sa zavŕšilo šesťročné úsilie Česka o presun administratívneho centra navigačného systému z Bruselu do Prahy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #GPS #Európsky navigačný systém Galileo