Najmladšia exoplanéta rozpovie o evolúcii planét

Oproti Zemi je to ešte iba batoľa. Kým vek našej planéty je približne 4,5 miliardy rokov, novoobjavená exoplanéta K2-33b nemá viac ako desať miliónov rokov. Je síce pravda, že je veľká ako Neptún a od nás vzdialená 500 svetelných rokov, ale ide o najmladšiu exoplanétu, ktorú sa dosiaľ podarilo nájsť.

21.06.2016 14:00
planéta, vesmír Foto:
Umelecké stvárnenie mladučkej exoplanéty K2-33b, ktorá okolo svojej hviezdy obehne raz za 5 dní.
debata

Astronómovia veria, že jej skúmaním sa dozvedia viac o zrode a evolúcii planét, ktorá, ako je prípad Zeme, môže nakoniec viesť k vzniku života.

„Je to mimoriadna príležitosť pozrieť sa na proces formácie planét,“ povedal Sasha Hinkley, astrofyzik z Univerzity v Exeteri. „Je extrémne vzácne nájsť takúto mladú planétu, no dáva nám to možnosť lepšie pochopiť, ako sa všetky planéty formujú a vyvíjajú. Napríklad by sme chceli zistiť, či planéta K2–33b vznikla tam, kde ju vidíme dnes alebo niekde podstatne ďalej a postupne sa prisunula bližšie k svojej hviezde,“ uviedol vedec, ktorý je spoluautorom štúdie publikovanej v žurnále Nature.

Tím astronómov objavil mladučkú planétu pomocou Keplerovho vesmírneho teleskopu americkej vesmírnej agentúry NASA. Keď sa hviezdy formujú, sú obklopené hustým oblakom plynu a prachu zvaného protoplanetárny disk. V ňom vznikajú planéty. Keď je hviezda niekoľko miliónov rokov stará, tak je z veľkej časti ukončený aj proces formácie planét z materiálu v protoplanetár­nom disku.

„Je to kriticky dôležité obdobie. Ako sa o vývoji človeka dozviete najviac, ak ho sledujete od narodenia cez detstvo až do dospelosti, tak aj o planétach budeme vedieť viac, ak ich budeme môcť skúmať od čo najmladšieho veku,“ povedal Hinkley.

Podľa pozorovaní Spitzerovým vesmírnym teleskopom je okolo vzdialenej hviezdy ešte trochu materiálu z disku, čo znamená, že formácia planét je vo finálnom štádiu. „Vieme, že formácia hviezd a planét v tomto regióne je takmer kompletná, pretože len štvrtina hviezd má okolo seba jasne viditeľný protoplanetárny disk. Preto existuje dobrá možnosť, že sa nám podarí nájsť aj ďalšie takéto mladé exoplanéty,“ dodal prvý autor štúdie Trevor David.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #exoplanéta #Keplerov vesmírny teleskop