Vedci našli planétu ako Zem v obývateľnej zóne Proxima Centauri

Astronómovia objavili doslova "za humnami" slnečnej sústave planétu približne o hmotnosti Zeme, ktorá obieha okolo svojej hviezdy Proxima Centauri v takzvanej obývateľnej zóne, a mohla by na nej prípadne byť tekutá voda. Oznámilo to v stredu Európske južné observatórium (ESO), ktorého ďalekohľady, mimo iných zariadení, vedci pri objave použili. O udalosti podrobne informuje prestížny vedecký časopis Nature.

24.08.2016 17:15
debata (16)

Planéta, Proxima b, je podľa vedcov pravdepodobne kamenným telesom a na jej povrchu by mohli panovať podmienky vhodné pre prítomnosť vody v kvapalnom stave. Teoreticky je teda najbližším adeptom na existenciu života mimo Slnečnej sústavy.

Proxima Centauri je najbližším hviezdnym susedom Slnka, nachádza sa vo vzdialenosti niečo málo cez „obyčajné“ štyri svetelné roky. Jedná sa o takzvaného červeného trpaslíka. Tieto hviezdy sú chladnejšie ako Slnko, zato môžu vyžarovať intenzívne röntgenové a ultrafialové žiarenie, čo predstavuje jeden z problémov pre prípadnú prítomnosť života na Proxime b.

Táto planéta krúži okolo materskej hviezdy veľmi blízko vo vzdialenosti približne siedmich miliónov kilometrov, teda oveľa bližšie ako Merkúr voči Slnku (takmer 58 miliónov kilometrov). Obehne ju raz za 11 dní.

Napriek tomu sa nachádza v obývateľnej zóne, a síce vzhľadom na to, že Proxima Centauri je výrazne menšie a o polovicu chladnejšie vesmírne teleso ako Slnko. Odhadovaná teplota na povrchu planéty by sa tak mala pohybovať v rozmedzí, ktoré umožňuje existenciu vody v tekutom stave.

Problém pre prítomnosť života, aký poznáme na Zemi, ale predstavujú spomínané intenzívnejšie röntgenové a ultrafialové lúče.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #planéta