ESA predstavila najpresnejšiu 3D mapu Mliečnej cesty

Doteraz najpresnejšiu, trojrozmernú mapu našej galaxie Mliečnej cesty s určením polohy viac ako miliardy hviezd cez víkend v Madride predstavila Európska vesmírna agentúra (ESA). Mapu pomohol z obežnej dráhy vytvoriť teleskop Gaia, ktorý agentúra vypustila v roku 2013.

20.09.2016 14:47
teleskop Gaia, Mliečna cesta Foto:
Vesmírne observatórium Gaia podľa šéfa misie Freda Jansena zaznamenalo približne 500 miliárd údajov.
debata

„Vedci lokalizovali 1,15 miliardy hviezd,“ uviedli predstavitelia francúzskeho Štátneho ústredia vedeckého výskumu (CNRS), ktorý sa na misii podieľal.

Agentúra AFP k tomu poznamenala, že ide síce o rekord v sčítaní hviezd, ale toto číslo nepredstavuje ani jedno percento hviezd Mliečnej cesty. Tá ich pravdepodobne obsahuje 100 až 200 miliárd.

Vesmírne observatórium Gaia podľa šéfa misie Freda Jansena zaznamenalo približne 500 miliárd údajov. Vedci dúfajú, že sa im koncom budúceho roka podarí zistiť rýchlosť a vzdialenosť doteraz identifikovaných hviezd.

Satelit, ktorého životnosť je plánovaná na päť rokov, bol vypustený 19. decembra 2013 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Zo vzdialenosti 1,5 milióna kilometrov od Zeme vykonáva mimoriadne presné merania polohy a pohybu hviezd našej galaxie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teleskop #ESA #Mliečna cesta