Nová japonská raketa H3 po vlaňajšom neúspechu vyniesla satelity na obežnú dráhu

Japonsko v sobotu vyslalo do vesmíru svoju novú raketu H3, ktorá úspešne vyniesla na obežnú dráhu dva funkčné mikrosatelity, informovali svetové tlačové agentúry. Podobný vlaňajší pokus sa skončil neúspechom.

17.02.2024 18:00
JAXA raketa H3 Foto:
Štart nosnej rakety novej generácie typu H3 z vesmírneho strediska Tanegašima 17. februára 2024.
debata

Raketa na svoju cestu vyrazila o 09:22 miestneho času (01:22 SEČ) zo základne Tanegašima na juhozápade Japonska. Podľa japonskej vesmírnej agentúry JAXA sa tentoraz misia vydarila. „Raketa úspešne dosiahla obežnú dráhu vo výške asi 670 kilometrov a vypustila dva satelity. Cítime veľkú úľavu, že môžeme oznámiť dobrý výsledok,“ uviedol šéf JAXA Hiroši Jamakawa.

Podľa japonskej vesmírnej agentúry je úlohou nosnej rakety novej generácie typu H3 zabezpečiť Japonsku pri vypúšťaní satelitov nezávislosť. „Urobili sme prvý veľký krok k tomuto cieľu,“ vyhlásil Jamakawa.

Očakáva sa, že jeden z mikrosatelitov prispeje k prevencii katastrof fotografovaním a filmovaním. Druhý, vybavený senzorom na detekciu infračervených lúčov, je určený na zisťovanie prevádzkových podmienok tovární na zemi.

JAXA pracuje na vývoji nosnej rakety H3 spolu so spoločnosťou Mitsubishi Heavy Industries už viac ako desať rokov, ide o nástupcu rakety H-2A, ktorá debutovala v roku 2001 a pred vyradením z prevádzky má naplánované už iba dva štarty.

Prvý let rakety H3 vlani v marci skončil neúspechom, keď došlo k jej zlyhaniu krátko po štarte z vesmírneho centra. Cieľom druhého skúšobného letu bolo dostať raketu na plánovanú trajektóriu a zároveň na obežnú dráhu Zeme umiestniť dva pozorovacie mikrosatelity.

modul SLIM Čítajte viac Japonský modul SLIM je pre dvojtýždňovú lunárnu noc opäť vypnutý

Raketa H3 má nahradiť rakety H-2A, ktoré budú v dohľadnej dobe po viac ako 20-ročnej službe vyradené. Typ H3, dlhý 57 metrov, bol navrhnutý tak, aby uniesol väčší náklad ako H2-A, zároveň sa ale majú znížiť náklady na štart. Japonská vláda počíta s tým, že za pomoci novej rakety do vesmíru do roku 2030 vyšle okolo 20 satelitov a sond.

Dnešný úspešný štart je ďalším povzbudením pre japonský vesmírny program po tom, ako sa Japonsku podarilo v januári pristáť na Mesiaci ako piatej krajine sveta – po Spojených štátoch, Sovietskom zväze (Rusku), Číne a Indii.

Pôvodne sa predpokladalo, že raketa H3 bude vyslaná do kozmu už v roku 2020, vývoj motorov ale nabral meškanie. Zariadenie, ktoré je výrazne lacnejšie ako jeho predchodca, by malo byť v budúcnosti využívané nielen na dopravu satelitov na obežnú dráhu okolo Zeme, ale tiež na dodávky zásob na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Neskoršie varianty tejto japonskej rakety by mohli taktiež dopravovať náklady na stanicu Gateway, ktorú chce americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zriadiť pri Mesiaci.

mesiac Mimas Čítajte viac Prekvapivý objav: Astronómovia našli na Saturnovom mesiaci skrytý oceán
debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vesmír #JAXA #satelity