Misia lunárneho modulu Odysseus bude kratšia, je prevrátený na bok

Misia amerického komerčného lunárneho modulu Odysseus bude pravdepodobne z dôvodu spôsobu pristátia na povrchu Mesiaca kratšia. Modul sa pri pristáti prevrátil na bok a predpokladá sa, že nedokáže udržať energiu a ani komunikovať s vedením misie dlhšie ako do zajtra.

28.02.2024 10:00
modul Odysseus Mesiac sonda Foto: ,
Modul Odysseus je prvým komerčným lunárnym pristávacím modulom, ktorý napriek prevráteniu vykonal takzvané mäkké pristátie.
debata (6)

Modul Odysseus triedy Nova-C súkromnej americkej spoločnosti Intuitive Machines (IM) pristál na Mesiaci minulý štvrtok, približne 185 kilometrov od jeho južného pólu. Ide o prvé pristátie amerického zariadenia na Mesiaci po viac ako 50 rokoch.

„Letoví riadiaci pracovníci majú v úmysle zbierať údaje, kým sú ešte solárne panely vystavené svetlu. Podľa polohy Zeme a Mesiaca sa domnievame, že letoví dispečeri budú pokračovať v komunikácii s Odyseom až do utorka rána,“ uvádza internetová stránka spoločnosti.

Na palube má Národný úrad pre letectvo (NASA), ktorý v rámci programu Komerčné lunárne nákladné služby (CLPS) zaplatil spoločnosti 118 miliónov dolárov, výskumné zariadenia, ktorých životnosť predpokladajú na osem až deväť dní.

lunárny modul Nova-C, odysseus, Intuitive Machines Čítajte viac Historický okamih: Americká súkromná spoločnosť po prvý raz pristála s modulom na Mesiaci

Pristátie modulu mali zachytiť kamery EagleCams americkej univerzity Embry-Riddle Aeronautical University na Floride, čo sa však nepodarilo pre problémy s navigačným systémom modulu. To si vyžiadalo zmenu spôsobu pristátia. Vedúci pracovník fakulty Troy Henderson uviedol, že naďalej monitorujú údaje a dúfajú, že kamera by mohla aspoň odfotiť pristávací modul. Zábery sa majú prostredníctvom wi-fi poslať na pristávací modul a následne na Zem. Nie je však isté, koľko údajov sa z misie skutočne vráti.

Modul Odysseus je prvým komerčným lunárnym pristávacím modulom, ktorý napriek prevráteniu vykonal takzvané mäkké pristátie. Išlo o druhú z dlhodobo odkladaných misií programu CLPS po januárovom štarte modulu spoločnosti Astrobotic Technology v Pittsburgu, ktorý sa na Mesiac nedostal, pretože bol nútený sa vrátiť a pri návrate zhorel v dôsledku úniku pohonných látok. NASA má v rámci programu CLPS uzavretých ďalších sedem zmlúv a očakáva sa, že tento rok podpíše ďalšie dve. Tri z týchto siedmich misií CLPS sú naplánované na tento rok, vrátane ďalšieho pristávacieho modulu Nova-C od spoločnosti Intuitive Machines.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #sonda Odysseus