Na ISS dorazili v lodi firmy SpaceX traja Američania a jeden Rus

Pri Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v utorok po jednodňovom lete zakotvila vesmírna loď americkej spoločnosti SpaceX so štyrmi členmi posádky. Traja Američania a jeden Rus na obežnej dráhe vystriedajú štvoricu kolegov, ktorá na ISS pôsobila od konca minulého leta.

05.03.2024 12:00
SpaceX, astronauti, Grebenkin, Barratt,... Foto: ,
Medzinárodnú posádku misie Crew-8 tvoria (zľava) kozmonaut ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Alexandr Grebenkin a astronauti NASA Michael Barratt, Matthew Dominick, a Jennette Eppsová. 25.2.2024
debata (1)

Nová posádka odštartovala v module Crew Dragon z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride skoro ráno v pondelok a jej loď sa dnes k vesmírnej stanici pripojila tesne pred 08.30 h stredoeurópskeho času. SpaceX na sociálnej sieti X potvrdila úspešné zakotvenie a americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) čoskoro oznámil, že traja astronauti a jeden kozmonaut vstúpia do ISS do dvoch hodín.

Misii s názvom Crew-8 velí 42-ročný astronaut NASA Matthew Dominick. Na ISS s ním cestovali 64-ročný Michael Barratt, vyštudovaný lekár a skúsený astronaut, 53-ročná astronautka Jeanette Eppsová a 41-ročný Rus Alexander Grebenkin. Pre všetkých členov tímu okrem Barratta je táto misia prvým pobytom vo vesmíre v ich kariére.

Posádka na ISS strávi šesť mesiacov. Týždeň po ich prílete majú vyraziť na spiatočnú cestu členovia predchádzajúcej misie Crew-7, ktorá trvá od konca augusta. Tvoria ju Američanka Jasmin Moghbeliová, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov.

Medzinárodná vesmírna stanica je jedným z posledných miest, kde Rusko a Spojené štáty spolupracujú napriek ruskej agresii na Ukrajine, kvôli ktorej sú vzťahy medzi oboma veľmocami najhoršie za desiatky rokov. Koncom minulého decembra ruská vesmírna agentúra Roskosmos oznámila, že sa s NASA dohodla na predĺžení programu spoločných letov na ISS do roku 2025.

SpaceX Čítajte viac Raketa firmy SpaceX so štvorčlennou posádkou odštartovala k ISS
1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #SpaceX