Dve americké astronautky hlasovali v primárkach stovky kilometrov nad Zemou

Dve americké astronautky na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) si splnili občiansku povinnosť. Astronautky Jasmin Moghbeliová a Loral O'Harová na sociálnej sieti X potvrdili, že odovzdali vo vesmíre hlasy v primárkach.

06.03.2024 14:00
Jasmin Moghbeliová, Loral O'Harová Foto:
Astronautky Jasmin Moghbeliová a Loral O'Harová na Medzinárodnej vesmírnej stanici.
debata

V utorok o tom informovali spravodajské webové stránky vrátane Deutsche Welle (DW).

Americkí republikánski a demokratickí voliči si v primárkach a na volebných zhromaždeniach (caucus) volia svojho kandidáta do prezidentských volieb, v ktorých sa 5. novembra stretnú dvaja najúspešnejší politici z oboch strán.

V utorok sa konali primárky a caucusy až v 15 štátoch a v jednom teritóriu – Americkej Samoe. „Pobyt vo vesmíre nezabránil Loral O'Harovej ani mne v hlasovaní. Choďte dnes hlasovať!“ napísala Moghbeliová.

Podľa webovej stránky amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vyplní astronaut na palube ISS elektronický lístok na hlasovanie v predstihu.

Zakódovaný dokument ide potom cez satelit (v sústave geostacionárnych družíc) do zemnej antény v komplexe raketovej strelnice v americkom štáte Nové Mexiko.

Odtiaľ je hlasovací lístok poslaný do strediska riadenia vesmírnych letov v texaskom Houstone a následne pracovníkovi okresného úradu.

Election 2024 Haley Čítajte viac Trump vyhráva. Haleyová končí, ale možno naňho vytiahne politickú atómovku
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #primárky