Štart japonskej komerčnej rakety sa nepodaril, krátko po štarte explodovala

Malá komerčná raketa vyrobená japonskou spoločnosťou Space One, ktorá mala vyniesť na obežnú dráhu satelit, v stredu niekoľko sekúnd po štarte explodovala. Pre bližšie nespresnený problém ju firma sama nechala zničiť, informovala agentúra AP.

13.03.2024 18:40
Japonsko raketa Kairos Foto: ,
Rraketa Kairos spoločnosti Space One explodovala po neúspešnom štarte zo štartovacej rampy v Kušimoto z cípu polostrova Kii v západnom Japonsku 13. marca 2024.
debata

Space One sa mala stať prvou japonskou súkromnou firmou, ktorá dopraví družicu na obežnú dráhu. Štart 18 metrov dlhej rakety Kairos z hornatej oblasti polostrova Kii na západe Japonska prenášali naživo miestne médiá.

„Raketa ukončila let po tom, ako sme vyhodnotili, že dosiahnutie cieľa misie by bolo zložité,“ vyhlásil šéf firmy Masakazu Tojoda. Problém, kvôli ktorému bola raketa päť sekúnd po štarte zlikvidovaná, je stále predmetom vyšetrovania.

Po explózii rakety zahalil oblasť hustý dym, na niektorých miestach vypukol požiar a z oblohy dopadali na zem trosky. Neskôr televízie odvysielali zábery na obhorené kusy rakety rozptýlené po zemi. Požiare sa podarilo dostať pod kontrolu, žiadni zranení neboli hlásení, uviedli hasiči z prefektúry Wakajama.

Raketa mala na obežnú dráhu vyniesť vládny satelit, ktorý mal zhromažďovať rôzne informácie, vrátane monitorovania možného nebezpečenstva raketových odpaľov susednej Severnej Kórey, uviedla agentúra AP. Štart rakety Kairos bol niekoľkokrát odložený. Šéf firmy Tojoda a ďalší predstavitelia zdôraznili, že úspešným vesmírnym misiám spravidla predchádzajú početné zlyhania.

JAXA, modul SLIM, mesiac Čítajte aj Japonský lunárny modul SLIM je opäť v spánkovom režime

Spoločnosť Space One sídliaca v Tokiu bola založená v roku 2018 a investovala do nej rad významných japonských firiem ako Canon Electronics, IHI, Shimizu či veľké banky. V budúcnosti by chcela ponúkať vesmírne služby a cesty.

Japonské vesmírne aktivity zatiaľ ovláda japonská vesmírna agentúra JAXA, ktorá vyvinula niekoľko rôznych nosných rakiet, pristála so svojím modulom na Mesiaci a podarilo sa jej odobrať vzorku z asteroidu pre výskum.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vesmír #vesmírna raketa