Zomrel Frank Borman, veliteľ lode Apollo 8, ktorá ako prvá obletela Mesiac

Vo veku 95 rokov zomrel americký astronaut Frank Frederick Borman, veliteľ posádky kozmickej lode Apollo 8, ktorá ako prvá obletela Mesiac. Informovala o tom agentúra AP odvolávajúca sa na Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), podľa ktorého Borman zomrel už v utorok v meste Billings v štáte Montana na mŕtvicu.

10.11.2023 15:45
James Lovell, William Anders, Frank Borman Foto:
Astronauti z misie Apollo: Zľava James Lovell, William Anders a Frank Borman.
debata

Po absolvovaní vojenskej akadémie vo West Pointe v roku 1950 slúžil Borman tri roky ako stíhací pilot na Filipínach, následne ako letecký inštruktor v Georgii a Arizone. V roku 1957 získal magisterský titul v odbore leteckého inžinierstva. Až do roku 1960 vyučoval ako odborný asistent na West Pointe termodynamiku a mechaniku kvapalín.

V septembri 1962 ho NASA vybrala do druhej skupiny astronautov pripravujúcich sa na lety do vesmíru. Po výcviku sa stal veliteľom záložnej posádky letu Gemini 4 a o pol roka neskôr ho vybrali do hlavnej posádky letu Gemini 7.

Po prvýkrát letel do vesmíru na palube kozmickej lode Gemini 7 v decembri 1965 spoločne s Jimom Lovellom. Let trval od 4. do 18. decembra 1965. Na obežnej dráhe bola vtedy už loď Gemini 6A.

Po druhýkrát vzlietol Borman z mysu Canaveral v lodi Apollo 8 o tri roky neskôr. V posádke s ním boli Lovell a William Anders. Let trval od 21. do 27. decembra 1968 a do dejín kozmonautiky sa zapísal tým, že počas tejto misie ľudská posádka po prvýkrát vstúpila na obežnú dráhu Mesiaca – stalo sa tak 24. decembra.

Obežnicu Zeme obletela loď Apollo 8 celkovo desaťkrát. Počas štvrtého obehu zhotovil Anders ikonickú fotografiu nazvanú Earthrise (Východ Zeme) zachytávajúcu modrobielu Zem vystupujúcu nad sivým mesačným povrchom.

Vo svojej knihe Countdown: An Autobiography (Odpočítavanie: Autobiografia) Borman uviedol, že Apollo 8 malo pôvodne obiehať okolo Zeme. Po úspechu misie Apolla 7 v októbri 1968 sa NASA rozhodla, že je čas letieť k Mesiacu. Podľa neho však mala NASA ďalší dôvod na zmenu plánu: chcela poraziť Sovietsky zväz.

Po odchode z NASA v júli 1970 pôsobil Borman v americkej leteckej spoločnosti Eastern Air Lines — najprv ako viceprezident a od roku 1976 ako jej šéf. V roku 1986 odišiel do dôchodku. Bol ženatý a mal dve deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apollo 8