Vesmírny teleskop Jamesa Webba je doposiaľ najvýkonnejším vesmírnym ďalekohľadom

Vesmírny teleskop Jamesa Webba, ktorý je doteraz najvýkonnejším vesmírnym ďalekohľadom, vyniesla do vesmíru 25. decembra 2021 raketa Ariane 5 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane.

04.01.2023 06:00
webb telescope Foto:
debata

Prístroj v hodnote desiatich miliárd dolárov je projektom amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a partnerov z Európskej kozmickej agentúry ESA a kanadskej CSA.

Webbov teleskop má nazrieť do počiatkov existencie nášho vesmíru, kedy sa pred 13,5 miliardami rokov formovali prvé hviezdy a galaxie. Podľa NASA bude priamo pozorovať doteraz nevidenú časť priestoru a času. Zariadenie je navrhnuté tak, aby „videlo“ infračervené svetlo, ktoré k nám v tejto podobe od najvzdialenejších objektov teraz prichádza. Na rozdiel od Hubbleovho teleskopu nepozoruje ten Webbov vesmír z nízkej obežnej dráhy Zeme, ale z takzvaného druhého Lagrangeovho bodu (L2), kde sa vyvažujú gravitačné sily Zeme a Slnka. Svoje konečné pozície zhruba 1,5 milióna kilometrov od Zeme dosiahol teleskop v januári 2022.

Observatórium váži sedem ton, má obrie zrkadlo s priemerom 6,5 metra, štyri vedecké prístroje a tiež štít veľký 21 krát 14 metrov, ktorý aparáty chráni pred teplom slnečného žiarenia a drží ich v potrebnom hlbokom chlade.

Teleskop už začal s odhaľovaním tajov vesmíru. V júli NASA zverejnila snímky kopy galaxií či rozľahlé hmloviny Cariny, neskôr aj snímky galaxie Cartwheel vzdialené 500 miliónov svetelných rokov, alebo detailné fotky takzvaných Stĺpov stvorenia v Orlej hmlovine, ktoré patria k najznámejším snímkam ďalekého vesmíru.

debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #teleskop #James Webb