Štart ruskej rakety Sojuz s trojčlennou posádkou bol v posledných sekundách zrušený

Len približne 20 sekúnd pred tým, ako sa vo štvrtok mala kozmická loď Sojuz MS-25 z kazašského kozmodrómu Bajkonur vydať k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), bol jej štart zrušený. Na palube boli Bieloruska Maryna Vasilevskaja, Rus Oleg Novickij, veliteľ misie, a Američanka Tracy Dysonová.

21.03.2024 15:30
Sojuz MS-25, vesmírna raketa Foto:
Kozmická loď Sojuz MS-25 na kazašskom kozmodróme Bajkonur. Símka z videa vesmírnej agentúry Roskozmos. 21.3.2024
debata (3)

Komentátori živého vysielania situáciu hodnotili ako veľmi vzácnu pre Sojuz, ktorý má za sebou takmer 2 000 štartov, z toho len nižšie desiatky boli zrušené za podobných okolností.

Astronauti do lode nastúpili asi desať minút pred plánovaným štartom o 14:21 SEČ. Cesta k ISS mala trvať tri hodiny a 18 minút, predtým sa v už v skontrolovaných skafandroch stretávali s novinármi, rodinami a zástupcami vlád svojich krajín.

„Dávajte pozor na Olega, nech stláča len tie správne tlačidlá,“ odkázal Vasilevskej jeden z členov bieloruskej delegácie, zatiaľ čo jeho kolega vyjadril nádej, že spolupráca medzi krajinami na vesmírnych projektoch „napriek medzinárodným turbulenciám“ neskončí.

Novickij a Vasilevskaja mali na obežnej dráhe stráviť len krátky čas, Dysonová mala zostať do septembra.

zväčšiť Členovia posádky v zložení zľava americká... Foto: TASR/AP, Bill Ingalls
kozmonauti, astronauti, Členovia posádky v zložení zľava americká astronautka Tracy Dysonová, ruský kouzmonaut Oleg Novickij a bieloruská kozmonautka Maryna Vasilevskaja pred štartom ruskej kozmickej lode Sojuz MS-25, 21. marca 2024.

Tímy odborníkov v Bajkonure budú teraz zisťovať, aká bola technická príčina zrušenia štartu. Je pravdepodobné, že odlet posádky na ISS sa oneskorí najmenej o niekoľko dní. Okolo dnešných 14:20 SEČ sa Medzinárodná vesmírna stanica nachádzala na obežnej dráhe Zeme nad juhozápadným Kazachstanom a priamo nad Bajkonurom preletela 36 sekúnd po plánovanom štarte.

Medzinárodná vesmírna stanica je jedným z posledných miest, kde Rusko a Spojené štáty spolupracujú napriek ruskej invázii na Ukrajinu, kvôli ktorej sú vzťahy medzi oboma veľmocami najhoršie za posledné desaťročia. Koncom minulého decembra Roskosmos oznámil, že sa s NASA dohodol na predĺžení programu spoločných letov na ISS do roku 2025.

NASA SpaceX raketa štart  Starship Čítajte aj Najsilnejšia raketa sveta Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let. Ani na tretíkrát ho však nedokončila
3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vesmírna raketa #kozmická loď Sojuz #let do vesmíru