Nové iPady majú OLED displej, sú extrémne tenké a stoja 'majland'

S novými iPadmi Pro chce Apple zvrátiť výrazný pokles záujmu zákazníkov o tablety. iPad Pro dostal do vienka to najlepšie, čo mohol - OLED displej, výkonný procesor a nový dizajn.

09.05.2024 08:00
iPad Pro, Apple Foto:
Nový iPad Pro (2024)
debata (2)

Kedysi mal alebo aspoň chcel vlastniť tablet každý. Doplnok k malému mobilu a ťažkému notebooku mal totiž zmysel. Tablety ponúkali niečo z oboch svetov, a aj preto ich predaje raketovo vystrelili. Výrobcovia sa tešili ich obľube a neustále predstavovali nové a dokonalejšie modely. Apple, ktorý bol v tomto segmente pionierom a dozaista aj inšpiráciou pre konkurenciu, nebol výnimkou. Jeho tablety iPad prešli obrovským vývojom. Najprv boli spoločníkom na cesty a nástrojom na pozeranie filmov. Neskôr prostredníctvom modelov iPad mini boli predĺženou rukou mobilov, ktoré svojimi rozmermi netrhali vrecká nohavíc, tak ako je tomu dnes. Profesionálne modely iPad Pro zas boli pracovným nástrojom dizajnérov, grafikov a kohokoľvek, kto na prácu potreboval dotykové pero a veľký displej.

Záujem o tablety však každým rokom klesal. Apple na pokles zareagoval tak, že počas minulého roka nepredstavil žiaden nový iPadov. Niektorí sa preto obávali, že to môže byť koniec jednej kapitoly. Apple na iPady ale nezanevrel a v pondelok predstavil hneď niekoľko nových modelov, ktoré sú veľmi zaujímavé. Len tá cena…

Spolu s tabletom Apple predstavil aj nové... Foto: Apple
iPad Pro, Apple Spolu s tabletom Apple predstavil aj nové dotykové pero Pencil Pro s haptickou odozvou pri písaní.

Najvýkonnejší a najtenší tablet na trhu

Modelom, ktorý si zaslúži najviac pozornosti je iPad Pro. Predávať sa bude v dvoch variantoch – s väčšou 13-palcovou a menšou 11-palcovou uhlopriečkou. Okrem nového dizajnu ich spája aj jedno prvenstvo. Sú najtenšími tabletmi aké kedy Apple vyrobil a jedným z najtenších tabletov na trhu vôbec. Väčší z dvojice má hrúbku len 5,1 milimetra. Apple pri konštukcii využil dva OLED displeje, ktoré spojil do jedného a docielil tak jas na úrovni až 1000 nitov a 1600 nitov pri zobranení v HDR. Oba tablety sú vybavené aj výkonným čipom M4, ktorý má 1,5-násbne vyšší výkon než model M2, a zároveň aj nižšiu spotrebu. Kedysi boli pritom čipy v tabletoch len akousi okresanou verziou počítačových čipov. Dnes tomu tak už nie je a je to paradoxne tablet, ktorý dostal najvýkonnejší čip od Apple. Do vienka ho zatiaľ nedostali ani MacBooky. Apple mu dal tiež prívlastok “AI ready,” čím chcel naznačiť, že umelá inteligencia bude v krátkej dobe jeho integrálnou súčasťou. Viac firma odhalí na vývojárskej konferencii WWDC, ktorá sa bude niesť v duchu AI.

Nový iPad Pro má hrúbku len pol centimetra. Foto: Apple
iPad Pro, Apple Nový iPad Pro má hrúbku len pol centimetra.

V základnej verzii s 256 GB pamäťou stojí nový 13-palcový iPad Pro 1299 dolárov bez dane. Menší model je o tri stovky lacnejší. Cena sa ale môže vyšplhať až na astronomických 2599 dolárov, pokiaľ sa záujemca rozhodne nakonfigurovať si model s 2 terabajtami, 5G čipom, klávesnicou Magic Keyboard a perom Pencil Pro. Pero je takisto vynovené a v porovnaní so staršou generáciou bude poskytovať aj haptickú odozvu v podobe vibrácií. Dotykom a stlačením pera si bude možné pri práci meniť písacie pomôcky a upravovať ich vlastnosti (hrúbku, farbu, typ a podobne). Samotné pero stojí 129 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #tablet #iPad #iPad Pro #Apple M4