Svet potrebuje núdzový plán pre asteroidy

Svet potrebuje núdzový záchranný plán pre možnú kolíziu s asteroidom. Vedci s týmto varovaním prišli po tom, čo minulý týždeň preletel tesne vedľa Zeme asteroid, o ktorom ešte dva dni predtým nikto nevedel. Odborníci žiadajú zriadenie komplexnejšieho monitorovacieho systému a zostavenie protokolu pre núdzové situácie. V roku 2029 totiž preletí ešte bližšie popri Zemi ďalší asteroid s priemerom 300 metrov.

18.12.2012 10:29
boom Foto:
Minulý týždeň v utorok Zem minul asteroid, ktorý astronómovia spozorovali len dva dni predtým.
debata

Podľa astronómov v piatok 13. apríla daného roku síce priama kolízia nehrozí, no existuje drobná šanca, že asteroid sa zachytí na gravitačnom poli Zeme a mohol by do planéty vraziť, keď sa bude vracať v roku 2038.

Asteroid, ktorý preletel popri Zemi v utorok minulý týždeň, dostal označenie 2012 XE54 a k Zemi sa priblížil na vzdialenosť asi 220-tisíc kilometrov, čo je zhruba polovica vzdialenosti k Mesiacu.

Meral v priemere len 36 metrov, no podobne veľký asteroid padol v roku 1908 do ruskej tajgy a zničil územie s rozlohou Londýna. Vedci preto podľa britského denníka Daily Telegraph žiadajú, aby sa vytvoril systém schopný odhaliť asteroidy menšie ako jeden kilometer. To je možné aj teraz, no často sa tak stane príliš neskoro na včasné prijatie opatrení na odklonenie dráhy jeho letu.

Vo februári budúceho roka sa preto stretnú delegáti Organizácie Spojených národov, ktorí budú pracovať na vytvorení nového systému včasného varovania. Zároveň by mali vytvoriť akčný plán, ak by kolízia reálne hrozila.

V súčasnosti blížiace sa asteroidy monitorujú USA. Systém však neumožňuje detekciu všetkých telies väčších ako sto metrov. Vedci preto navrhujú, aby peniazmi a odborníkmi prispeli aj ďalšie krajiny a vytvoril sa dokonalejší varovný systém. Potenciálne nebezpečné asteroidy treba totiž objaviť niekoľko rokov pred ich stretnutím so Zemou.

debata chyba