Zomrel posledný človek hovoriaci jazykom Bo

Vo veku 85 rokov zomrel Boa Sr, ktorý ako posledný človek hovoril jazykom Bo. Podľa organizácie bojujúcej za práva pôvodného obyvateľstva je to "smutnou pripomienkou, že nemôžeme dovoliť, aby sa to stalo ostatným kmeňom Andamanských a Nicobarských ostrovov".

06.02.2010 07:00
Andamanské ostrovy, more, laguna, India,... Foto:
Ľudia hovoriaci jazykom Bo žili na Andamanských ostrovoch zrejme 65-tisíc rokov.
debata

Posledný člen kmeňa, ktorý bol pravdepodobne potomkom jednej z najstarších kultúr na Zemi, zomrel vo veku 85 rokov na jednom z Andamanských a Nicobarských ostrovov v Indii. Boa Sr bol podľa organizácie Survival International so sídlom v Londýne, ktorá bojuje za práva pôvodného obyvateľstva, posledným človekom, ktorý hovoril jazykom Bo, jedným z desiatich pôvodných jazykov týchto ostrovov.

Ľudia hovoriaci jazykom Bo žili na Andamanských ostrovoch zrejme 65-tisíc rokov. Väčšina z pôvodného obyvateľstva rozdeleného na desať kmeňov zomrela po vpáde Britov v roku 1858. V súčasnosti z nich žije iba 52 ľudí. Z hľadiska potravín a ubytovania sú závislí na indickej vláde, rozšírené je nadmerné pitie alkoholu.

„Smrťou Bou Sra a zánikom jazyka Bo, jedinečná časť ľudskej spoločnosti je teraz už len v pamäti,“ uviedol vo vyhlásení šéf Survival International Stephen Corry. „Strata Bou je smutnou pripomienkou, že nemôžeme dovoliť, aby sa to stalo ostatným kmeňom Andamanských a Nicobarských ostrovov,“ dodal.

debata chyba