Morských krokodílov chcú vylúčiť z klubu ohrozených druhov

Populácia krokodílov morských na ostrove Borneo v posledných rokoch výrazne vzrástla. Miestne úrady preto chcú, aby tento živočíšny druh už nebol považovaný za ohrozený. V štáte Sabah v malajskej časti Bornea bolo pred 20 rokmi 1 000 až 5 000 krokodílov morských (Crocodylus porosus), kým v súčasnosti ich je 11- až 15-tisíc.

29.06.2010 09:45
krokodíl Foto:
Krokodíl morský.
debata

Vyškrtnutie tohto plaza zo zoznamu by uľahčilo jeho lov. Veľký dopyt je po jeho koži, ako aj po mäse a to najmä v Ázii. „Mali by sme zaviesť mechanizmus, ktorý by umožnil udržať rozvoj populácie krokodílov a súčasne zaistil, že zostane na prijateľnej úrovni,“ vyhlásil riaditeľ sabažského odboru pre divokú faunu Augustin Tuuga.

Na Borneu v dôsledku zvýšenia počtu krokodílov dochádza ku konfliktom týchto živočíchov s človekom. Za desať rokov tu krokodíly usmrtili 23 ľudí a 15 ich bolo zranených. Poslednou obeťou sa stal tento mesiac muž, ktorý lovil ustrice. Za útokmi na človeka však stojí predovšetkým zmenšenie životného priestoru a úbytok zdrojov potravy vinou spoločenského rozvoja, pre ktorý ľudia stále viac využívajú ústia riek, vysvetlil Tuuga.

Krokodíl morský patrí so svojimi nílskymi príbuzným k najväčším žijúcim plazom. Môže dorastať do dĺžky štyri až šesť metrov, známi sú aj väčší ako sedemmetroví jedinci. V Ázii ich stavy prudko klesli, v Austrálii a na Papui-Novej Guinei sa však držia.

Tento krokodíl, ktorý patrí k najzúrivejším plazom, žije väčšinou v riekach alebo ich ústiach na rozsiahlom území východného a južného Tichomoria: od východnej Indie po ostrovy Fidži a od južnej Číny po severnú Austráliu.

Napriek tomu, že väčšina života krokodíla sa odohráva v slaných vodách, nie je považovaný za morského živočícha ako napríklad korytnačky. Svoju potravu si totiž hľadá na súši.

debata chyba