Vzácny nosorožec vyhynul

Vzácny druh nosorožca dvojrohého, nazývaného tiež čierny, bol podľa odborníkov vo voľnej prírode západnej Afriky vyhubený. Podobný osud v strednej časti afrického kontinentu hrozí aj nosorožcovi tuponosému, zvanému tiež biely, ktorý je druhým najväčším suchozemským zvieraťom po slonovi. Vyplýva to z najnovšej aktualizácie Červeného zoznamu ohrozených druhov, ktorý zostavuje Medzinárodný zväz pre ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN).

11.11.2011 14:00
Nosorožec dvojrohý Foto:
Nosorožec dvojrohý
debata

Zoznam viac ako 61¤900 rastlinných a živočíšnych druhov zostavuje organizácia so sídlom vo Švajčiarsku podľa miery, do akej je ohrozené ich prežitie. Podľa tohtoročnej aktualizácie hrozí vyhynutie štvrtine cicavcov.

IUCN upozorňuje najmä na osud nosorožcov. Stávajú sa obeťami pytliakov, ktorí v honbe za ich rohmi ohrozujú ich populáciu. Celosvetový dopyt po rohoch živí predovšetkým ázijská viera, že prášok namletý zo zrohovateného výrastku lieči celý rad chorôb.

Celkovo počet bielych a čiernych nosorožcov stúpal, niektoré poddruhy však boli viac ako iné vystavené vyčíňaniu pytliackych gangov. ,,Mali smolu, že sa nachádzali na miestach, kde sme skrátka nedokázali zaistiť potrebnú ochranu," povedal BBC šéf komisie IUCN pre zachovanie druhov Simon Stuart.

Za vyhubeného tak IUCN oficiálne vyhlásila nosorožca dvojrohého severozápadného (Diceros bicornis longipes). Na pokraji vyhynutia je aj nosorožec tuponosý severný (Ceratotherium simum cottoni). Podľa zoznamu je v ohrození tiež 40 percent suchozemských plazov na Madagaskare.

debata chyba