Neutrína rýchlosť svetla neprekonali

Vedci z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) spochybnili výsledok vlaňajšieho pokusu, pri ktorom sa častice menšie ako atóm údajne pohybovali rýchlejšie ako svetlo. Predstavitelia laboratória oznámili, že experiment poznamenala technická chyba, ktorá zrejme ovplyvnila meranie rýchlosti neutrín. Už skôr však experti poukazovali na to, že je potrebné meranie potvrdiť pri novom pokuse.

24.02.2012 11:36
atóm, fyzika Foto:
Urýchlovač častíc LHC v CERNe.
debata

V rámci pôvodného experimentu Opera posielali vedci z urýchľovača v CERN-e zväzky protónov v pulzoch, ktoré trvali 10 mikrosekúnd. Zo zrážok protónov vznikli neutrína, ktoré prechádzali zemským povrchom a zachytávalo ich laboratórium v talianskom Gran Sasso vzdialenom 730 kilometrov od urýchľovača. Podľa meraní prileteli neutrína o 60 nanosekúnd skôr, ako by mali, ak by sa pohybovali rýchlosťou svetla.

CERN teraz v tlačovej správe uviedol, že sa podarilo odhaliť dve technické zlyhania, ku ktorým počas experimentu došlo. Obe sa týkajú systému GPS, ktorý vedci využívali na určenie presného času vyslania neutrín zo Švajčiarska a ich zachytenia v Taliansku.

Jednou z možných chýb podľa CERN-u mohlo byť zlé pripojenie optického kábla, ktorý spája prijímač signálov od satelitov GPS s počítačmi v laboratóriu. Preto mohli byť zle nastavené hodiny, s ktorými experiment Opera pracoval. Dôsledkom by potom bolo, že vedci vypočítali rýchlosť neutrín vyššiu, ako skutočne bola.

Podľa CERN-u je všaktiež možné, že zlyhal oscilátor napojený na GPS. Takáto chyba by, naopak, spôsobila, že by vedci pri experimente zmerali dobu letu neutrín dlhšiu, ako v skutočnosti bola. Rýchlosť častíc by tak mohla byť ešte vyššia, než pokus ukázal.

,,Našli sme možné vysvetlenie (výsledkov minuloročného experimentu)," uviedol hovorca CERN-u James Gillies. ,,Nebudeme to však vedieť určite, kým neurobíme skúšku s vyslaním nového lúča (neutrín) do Gran Sassa," dodal. CERN plánuje opakovanie pokusu s neutrínami na tohtoročný máj.

debata chyba