Orangutany v zoo v Miami používajú iPady

Orangutany v zoologickej záhrade v Miami dokazujú, že sú v niektorých veciach celkom ako ľudia.

09.05.2012 13:32
orangutan
Ilustračné foto
debata (2)

Kým osemročné orangutannie dvojčatá, rovnako ako ich dospievajúci príbuzní, milujú svoje iPady, s ktorých pomocou aj kreslia, hrajú na nich hry a rozširujú si slovnú zásobu, starší zástupcovia tlupy o tieto technologicky vyspelé hračky nejavia záujem, napísala agentúra AP.

Park Jungle Island v Miami je jednou zo zoologických záhrad, ktoré experimentujú s počítačmi a opmi. Šesť miestnych orangutanov dostalo na skúšku iPady ako prostriedok komunikácie a súčasť programu stimulujúceho mentálne schopnosti. Linda Jacobsova, ktorá na program dohliada, dúfa, že tieto zariadenia nakoniec pomôžu preklenúť priepasť medzi ľuďmi a týmito ohrozenými cicavcami.

„Tí mladí sa na ne chytili. Rozumejú im,“ povedala Jacobsova agentúre AP. „Ale dva najstaršie nemajú záujem. Myslím, že si hovoria: ‚Poradil som si v tomto svete dosť dobre bez týchto komunikačných vecí a tak iPad ani počítač nepotrebujem‘,“ dodala.

Jacobsova nechala orangutany používať iPady minulé leto po tom, čo sa dozvedela o experimentoch s iPadmi a delfínmi. Ich software bol pôvodne navrhnutý pre ľudí trpiacich autizmom a na obrazovke sú obrázky rôznych predmetov. Keď cvičiteľ menuje niektorý z nich, orangutan stlačí zodpovedajúcu i­konu.

Tieto zariadenia sa stali veľkým obohatením programov, ktoré Jungle Island s orangutanmi už dlho prevádzkuje. Ošetrovatelia tu napríklad používajú znakovú reč, aby so svojimi zverencami mohli komunikovať. S pomocou gestikulácie rúk dokážu ľudoopy odpovedať na jednoduché otázky a vyjadriť, čo si želajú alebo čo potrebujú. Vedia tiež identifikovať jednotlivé časti tela, čo ich ošetrovateľom uľahčuje starostlivosť o ne. „Ak sa niektorý z nich necíti dobre, okamžite sa to dozvieme,“ povedala Jacobsova.

Zatiaľ čo ona sama a ďalší ošetrovatelia už nadviazali so svojimi zverencami pevné puto, iPady a ďalšie druhy dotykových zariadení poskytujú príležitosť na komunikáciu aj ľuďom, ktorí nie sú cvičení v znakovej reči. „Je to ako úžasný most, s ktorého pomocou ich môžu oceniť aj ďalší ľudia,“ dodala.

Orangutany sú podľa nej nesmierne inteligentné, ale ich hranice vymedzuje fyzická nespôsobilosť k reči. „Sú svojím spôsobom uväznení vo svojich telách. Majú potrebnú inteligenciu na komunikáciu, ale nemajú pre ňu to správne vybavenie, pretože nemajú hrtan ani hlasivky. Takže toto nám poskytuje možnosť zistiť, čo vedia, aké sú ich schopnosti a čo by chceli mať,“ vysvetlila Jacobsova.

Tiež vedkyňa a ochrankyňa prírody Birute Mary Galdikasová, zakladateľka nadácie Orangutan Foundation International, je presvedčená, že orangutany patria medzi najinteligentnejšie zvieratá vôbec. Vo voľnej prírode, kde je študovala viac ako štyri desaťročia, bežne používajú predmety, aby sa poškriabali či odohnali hmyz a stavali si jednoduché prístrešky. V zajatí potom preukázali pozoruhodné kreatívne myslenie, najmä v schopnosti utekať z klietok a ohradených výbehov.

2 debata chyba