V akváriu chcú simulovať otepľovanie oceánov

Austrália otvorila veľké výskumné akvárium, ktoré dokáže simulovať otepľovanie oceánov a dajú sa v ňom robiť kľúčové štúdie vplyvu smrtiacich hviezdic z rodu tŕňová koruna (Acanthaster planci), ktoré ničia Veľký bariérový útes.

09.08.2013 12:00
hviezdice, útes, veľký bariérový útes Foto:
Premnožené hviezdice likvidujú Veľký bariérový útes.
debata

Národný morský simulátor (SeaSim), postavený za 35 miliónov austrálskych dolárov, vznikol v severoaustrálskom meste Townsville.

Akvárium spadá pod Austrálsky ústav morských vied (AIMS) a ponúka pestrú škálu technológií, povedal hlavný výskumník AIMS Mike Hall. „Keď sme začali SeaSim plánovať, navštívili sme viac ako 40 morských akvárií po celom svete, aby sme zistili, aké sú kľúčové prvky dokonalého výskumného zariadenia,“ dodal Hall. „To, čo sme postavili, si berie to najlepšie zo sveta a pridáva nové technológie a neuveriteľnú úroveň automatizácie a kontroly.“

Vedci podľa jeho slov budú môcť nastaviť v nádržiach akvária prepracovanú škálu parametrov vrátane teploty vody, kyslosti, slanosti, osvetlenia, obsahu živín a kvality vody, aby si vyskúšali celý rad hypotéz.

Jednou z priorít akvária bude skúmanie hviezdic, ktoré sú zodpovedné za rozsiahle škody na Veľkom bariérovom útese, povedal šéf AIMS John Gunn. Koralové nánosy na útese, ktorý je na zozname UNESCO, sa za posledných 27 rokov znížili na polovicu. Zhruba 42 percent týchto škôd sa pripisuje tŕňovým korunám.

„Musíme pochopiť, prečo periodická explózia populácie hviezdic vedie k masívnemu ničeniu útesu. Môžu za to živiny zo záplavovej vody alebo sú v hre komplexnejšie faktory?“ pýta sa Gunn. Vedci už zistili, že hviezdice pasúce sa na koraloch medzi sebou komunikujú chemickými signálmi. SeaSim sa preto bude snažiť zistiť, či by bolo možné tieto signály napodobniť a odlákať tak hviezdice preč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bariérový útes #korále #smrtiace hviezdice #Austrália