Najviac ozónu vytvárajú letecké linky do Austrálie

Emisie z leteckej dopravy, kvôli ktorým vzniká v atmosfére aj škodlivý ozón, sú na niektorých linkách oveľa nebezpečnejšie než inde na svete.

06.09.2013 12:00
lietadlo, Boeing 777 Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Podľa vedcov najviac skleníkového plynu vytvárajú lietadlá nad Tichým oceánom na trasách do Austrálie a na Nový Zéland. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnil tím odborníkov z Massachusettského technologického inštitútu (MIT).

Vedci v odbornom periodiku Environmental Research Letters napísali, že prvýkrát preskúmali množstvo vytváraného ozónu podľa jednotlivých leteckých trás. Do svojho počítačového modelu ich zahrnuli celkom 83-tisíc a zistili, že niektoré oblasti sú na emisie z leteckých motorov oveľa citlivejšie ako iné.

Celosvetovo je na tvorbu ozónu najnáchylnejšia atmosféra nad Tichým oceánom, konkrétne trasa vedúca okolo Šalamúnových ostrovov. Z jedného kilogramu výfukových plynov sa tam vytvorí 15 kilogramov ozónu, čo napríklad pri linke z Bombaja do Sydney predstavuje 25 300 kilogramov ozónu za jeden let. Ovzdušie nad Pacifikom teda na emisie reaguje päťkrát citlivejšie ako atmosféra nad Európou a 3,7-krát citlivejšie ako nad Severnou Amerikou.

„Naše výsledky ukazujú, že najdramatickejšie na emisie reagujú tie najmenej znečistené miesta atmosféry,“ uviedol vedúci tímu Steven Barrett. Letecká doprava vypúšťa emisie vo výške približne deväť až 12 kilometrov nad zemským povrchom, čo má na vytváraní ozónu a s ním spojený skleníkový efekt väčší vplyv než emisie vypúšťané v pozemnej doprave.

Štúdií, ktoré sa zaoberajú celkovým vplyvom leteckej dopravy na stav atmosféry, existuje veľké množstvo, teraz sa však prvýkrát vedci zamerali na konkrétne trasy a na rozdiely medzi nimi. Podľa nich je predstaviteľné, že ich výpočty budú využité v boji proti zmenám klímy. Bolo by zrejme potrebné zmeniť letecké koridory tak, aby obchádzali oblasti, kde je atmosféra na emisie obzvlášť citlivá.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba