Vo fosílii našli najstarší kardiovaskulárny systém

Vôbec najstarší známy srdcový a cievny systém objavili vedci londýnskeho Múzea prírodných dejín v jednej z fosílií pradávneho článkonožca podobného garnátom, ktorý žil na Zemi pred 520 miliónmi rokov.

09.04.2014 13:00
debata

Tvor Fuxianhuia protensa, u ktorého vedci nečakaný nález urobili, patrí do skupiny bezstavovcových živočíchov s externou kostrou, medzi ktoré patria kôrovce – ako kraby, homáre či garnáty, ale aj hmyz, pavúky a stonožky. Fosília má dokonale zachované srdce a cievy, čo je unikátny objav. Pozoruhodná skamenelina bola objavená v provincii Jün-nan na juhu Číny. Podľa vedcov tento tvor žil v období prvohorného kambria v takzvanej ére evolučnej explózie. V tejto dobe pred pol miliardou rokov sa prvýkrát objavili mnohé skupiny živočíchov.

„Je to mimoriadne vzácny a nezvyčajný prípad, že sa zachoval tak citlivý telesný systém v jednej z najstarších fosílií, a to s takými vynikajúcimi detailmi,“ uviedla jedna z výskumníčok Xiaoya Ma v štúdii uverejnenej v časopise Nature Communications. Mäkké časti tiel živočíchov majú po smrti tendenciu sa rozkladať, čo znamená, že sa v skamenelinách typicky zachovávajú len pevné časti ako kosti, zuby alebo pancier. „Za veľmi výnimočných okolností sa však vo fosílii môžu uchovať aj mäkké tkanivá a systémy orgánov,“ poznamenala Ma.

U spomínanej fosílie článkonožca Fuxianhuia protensa podľa vedkyne vidieť trubicovité srdce uprostred tela s bohatým zložitým systémom ciev vedúcich do očí, tykadiel, mozgu a nôh tvora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezstavovce #živočíchy #kardiovaskulárny systém