Nový druh pterosaurov bol zrejme veľmi družný

V jedinej lokalite na juhu Brazílie sa našli fosílie takmer 50 exemplárov dosiaľ neznámeho druhu okrídlených vtákojašterov - pterosaurov. Tieto druhohorné plazy tam asi pred 100 miliónmi rokov žili v oáze a podľa zistení bádateľov išlo o veľmi družné živočíchy.

18.08.2014 13:00
debata
Objavené vtákojaštery mali na hlave nápadný... Foto: ILUSTRÁCIA: MAURILIO OLIVEIRA/MUSEU NACIONAL-UFRJ
pterosaurus, vtákojašter, dinosaurus Objavené vtákojaštery mali na hlave nápadný kostný hrebeň.

Pozostatky pterosaurov sa nachádzajú na všetkých kontinentoch, ale doteraz išlo vždy o nálezy len niekoľkých málo fosílií. V Brazílii sa však teraz podarilo nájsť na jednom mieste stovky fosílií patriacich najmenej 47, ale skôr viac jedincom rovnakého druhu, čo je rarita. Zároveň ide aj o dosiaľ najjužnejší doložený výskyt pterosaurov na svete. Objavitelia pomenovali tento doteraz neznámy druh Caiuajara dobruskii, v rámci skupiny pterosaurov je radený k čeľadi Tapejaridae.

Väčšina z týchto nájdených zvierat uhynula veľmi mladá. Z dospelých jedincov majú vedci k dispozícii len dve lebky a tri ramenné kosti. Rozpätie krídel jedincov z tejto lokality sa pohybovalo od 65 centimetrov do 2,35 metra. Zvlášť nápadným znakom tohto druhu je výrazný kostný hrebeň na hlave. U mláďat bol menší a naklonený nabok, u dospelých jedincov bol veľký a vzpriamený.

Tieto pterosaury žili zrejme v oáze uprostred púšte neďaleko dnešného mesta Cruzeiro do Oeste v juhobrazílskom štáte Paraná. Fosílie sa našli na území 20 štvorcových metrov. Po smrti ostatky vtákojaštera spláchla voda, prekryli ich sedimenty a potom skameneli. Príčinu ich skonu vedci nepoznajú. Do úvahy prichádza napríklad piesočná búrka alebo obdobie sucha. Nájdené jedince však pochádzajú z rôznych nálezových vrstiev, čo vedie k domnienke, že neuhynuli všetky naraz. Vedci sa ďalej domnievajú, že tento druh pterosaurov v danej lokalite žil dlhodobo, alebo tam pravidelne migroval. Vtákojaštery bývajú niekedy mylne zaraďované k dinosaurom, sú však iba ich príbuznou vývojovou líniou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #Brazília #vtákojašter #pterosaurus