Slonom hrozí vyhynutie pre predaj slonoviny v Číne

Masakrovanie slonov v Afrike a obchodovanie so slonovinou v Číne sú "mimo kontroly" a môžu viesť počas jednej generácie k vyhynutiu slonov žijúcich na africkom kontinente vo voľnej prírode. Upozornili na to ochrancovia životného prostredia.

12.12.2014 14:00
debata

Spoločnosť Save The Elephants (Zachráňte slony) a britská charitatívna Aspinallova nadácia, ktorá sa venuje zachovaniu života zveri vo voľnej prírode, v spoločnej správe poukazujú na čoraz väčšie množstvo slonoviny a výrobkov z nej v čínskych obchodoch. Odhadujú pritom, že v rokoch 2010 až 2012 bolo zabitých viac ako 100-tisíc afrických slonov.

„Nárast dopytu po slonovine v Číne, kde sa veľkoobchodná cena sloních klov od roku 2010 strojnásobila, spôsobil rozšírenie obchodu so slonovinou a jej pašovanie, čo vedie k masakrám slonov v Afrike,“ konštatuje sa v správe, ktorá bola zverejnená v kenskej metropole Nairobi.

Pytliacky lov slonov, ale aj nosorožcov v Afrike sa v posledných rokoch prudko rozšíril vinou silného dopytu po slonovine v krajinách Ázie, kde sú žiadané na dekoratívne predmety, ktoré sa z nej vyrábajú, alebo pre údajné liečivé vlastnosti. Ceny vystúpili do astronomických výšok, čo prilákalo záujem medzinárodných zločineckých organizácií a ozbrojených skupín.

Cena klov v Číne podľa spoločnosti Save The Elephants a Aspinallovej nadácie vzrástla zo 750 dolárov v roku 2010 na tohtoročných 2 100 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #pytliaci #slony