Podarilo sa urobiť prvú snímku pôrodu žraloka

Potápačom sa pri pobreží Filipín zrejme podarilo urobiť vôbec prvú fotografiu pôrodu samice palegického žraloka v prírode. Žraloky Alopias pelagicus patria medzi evolučne najstaršie lamnotvaré žraloky a o ich živote sa toho veľa nevie.

14.01.2015 13:30
žralok, pôrod, Alopias pelagicus Foto:
Samica žraloka Alopias pelagicus pri pôrode.
debata

Výskumníci z Chesterskej univerzity sa v danej oblasti potápali preto, že si tam tieto žralokoidné drsnokožce chodia vyčistiť kožu od parazitov, k čomu využívajú služby rýb druhu Labroides dimidiatus.

„Robili sme štandardné pozorovania, tak ako každý deň. Náš fotograf Attila Kaszo v ten deň o pol siedmej ráno odfotil veľkú samicu žraloka Alopias pelagicus a keď mi potom tú fotku ukázal, tak som sa skoro zbláznil. Na zábere je jasne vidieť, ako samici z kloaky vytŕča hlava mláďaťa. Podobnú fotku som ešte nikdy nevidel,“ uviedol Simon Oliver, ktorý spolu s Kaszom koncom minulého roku uverejnil fotografiu v odbornom časopise Coral Reefs.

Aj profesor Simon Thorrold z Oceánografického ústavu Woods Hole v Massachusetts označil snímku za „úžasnú.“ „Ešte nikdy som nevidel takú fotografiu palegického žraloka. Je veľmi dobre možné, že ide o prvú snímku pôrodu tohto druhu žraloka,“ uviedol Thorrold pre BBC News. Oliver dúfa, že táto vzácna fotografia pomôže danú podmorskú lokalitu pri Filipínach vyhlásiť za chránené územie, pretože žraloky Alopias pelagicus patria medzi ohrozené druhy. „Táto oblasť nie je pre žraloky len čistiaca stanica, slúži aj ako pôrodná sála,“ povedal Oliver a dodal, že tam videli viacero tehotných samíc, a tak daná snímka podľa všetkého nezachytáva ojedinelú udalosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #fotografia #žralok #mláďa