Jar sa začne zatmením slnka

Jarná rovnodennosť v tomto roku pripadla na 20. marca a zhodou okolností práve v tento deň bude možné pozorovať zatmenie slnka, aj keď zo Slovenska len ako čiastočné.

26.02.2015 13:00
debata

Pás totality, teda trasa, na ktorej bude možné v prípade dobrého počasia vidieť úplné zatmenie slnka, Európu obíde. Šťastie budú mať len obyvatelia alebo návštevníci Faerských ostrovov.

Na Slovensku sme naposledy mali možnosť vidieť čiastočné zatmenie pred štyrmi rokmi v januári 2011 a na ďalšiu dobrú šancu budeme čakať sedem a pol roka. Zatmenie bude pozorovateľné ako čiastočné okrem Európy aj zo severnej Afriky, z Blízkeho východu, Malej a Strednej Ázie, Ruska a Grónska. Pás totality bude postupne prechádzať severným Atlantikom južne od Islandu, ďalej cez Faerské ostrovy, Špicbergy, Severný ľadový oceán, Arktídu a skončí na severnom póle. Najdlhšie potrvá úplné zatmenie v Nórskom mori východne od Islandu, kde Mesiac zakryje Slnko na 2 minúty 47 sekúnd a v tomto mieste bude mať pás totality šírku 463 km.

Zatmenie u nás potrvá približne 2 hodiny 20 minút a v najväčšej fáze budú zakryté približne dve tretiny priemeru slnečného disku, čo zodpovedá približne 60 percentám jeho plochy. Ako sa uvádza v Astronomickej ročenke pre rok 2015, maximum zatmenia bude v Bratislave o 10.47, v Banskej Bystrici o 10.50 a v Košiciach o 10.53.

V nasledujúcich rokoch sa budú zatmenia slnka Slovensku vyhýbať, pretože najbližšie u nás pozorovateľné zatmenie nastane až 10. júna 2021. Bude opäť čiastočné a veľmi nevýrazné. Úplné zatmenie slnka pozorovateľné zo severnej časti Slovenska nastane až v budúcom storočí 7. októbra 2135 a potrvá 3 minúty 18 sekúnd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #jarná rovnodennosť #zatmenie