WHO: Vyše 90 percent svetovej populácie žije v znečistenom ovzduší

Prevažná väčšina obyvateľov planéty, zhruba 92 percent, žije v miestach, kde znečistenie ovzdušia prekračuje limity stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Uvádza to správa, ktorú zverejnilo ženevské sídlo tejto organizácie.

27.09.2016 13:08
mapa znečistenia, who Foto:
Mapa znečistenia Zeme podľa WHO.
debata (5)

„Je nutné urýchlene prijať opatrenia proti znečisteniu ovzdušia. Riešenia existujú, predovšetkým zmenou dopravných systémov, nakladaním s pevnými odpadmi, používaním čistých palív v domácnostiach a používaním obnoviteľných energií, rovnako ako znižovaním emisií v priemysle,“ uviedla riaditeľka odboru verejného zdravia vo WHO Maria Neiraová .

Autori správy sa zamerali na 3 000 miest po celom svete, predovšetkým potom na mestá. Dospeli k záveru, že 92 percent svetovej populácie žije v miestach, kde je nadmerné množstvo polietavého prachu PM2,5. Tento neviditeľný prach obsahuje škodliviny ako sú sulfáty, nitráty a oxid uhoľnatý. Preniká hlboko do pľúc a kardiovaskulárneho systému, čím vážne ohrozuje ľudské zdravie.

Mapu znečistenia si môžete pozrieť na stránke WHO.

Priemerný ročný limit WHO, ktorý je pre veľmi malé pevné častice PM2,5 celosvetovo stanovený na desať mikrogramov na meter kubický, je zvlášť prekročený vo východnom Stredomorí, ďalej v juhovýchodnej Ázii a v západnom Tichomorí.

Znečistenie ovzdušia prispieva ku kardiovaskulárnym ochoreniam, mozgovým príhodám či rakovine pľúc a vo svete je podľa WHO spojené so smrťou približne troch miliónov ľudí ročne. 90 percent týchto úmrtí pripadá na chudobné krajiny, v oblastiach juhovýchodnej Ázie a západného Tichomoria sa to týka takmer dvoch úmrtí z troch, zdôrazňuje správa.

WHO vidí ako hlavný zdroje znečisťovania ovzdušia „neefektívne dopravné prostriedky, domáce palivá, elektrárne na uhlie a priemyselné aktivity“. Ľudská činnosť ale podľa organizácie nie je jediným zdrojom znečistenia. „Pieskové búrky môžu mať tiež vplyv na kvalitu ovzdušia, najmä v oblastiach neďaleko púští,“ uvádzajú autori správy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #znečistenie ovzdušia #chorobnosť