Archeológovia objavili najstaršiu jaskynnú maľbu. Červené prasa má 45 tisíc rokov

Archeológovia v Indonézii objavili najstaršiu známu jaskynnú maľbu. Vyobrazenie divokého prasaťa v jaskyni na ostrove Sulawesi podľa odborníkov praveký umelec namaľoval najmenej pred 45 500 rokmi. Informoval o tom spravodajský server BBC.

17.01.2021 08:39
Figure 6 Foto:
debata (7)

Maľba miestneho prasaťa celebského je podarená, v životnej veľkosti a zdá sa, že je súčasťou väčšej scény. Namaľované prasa meria 136 × 54 centimetrov a nad ním sú dva obrysy ľudských rúk.

Podľa vedcov sú na rovnakej stene dve ďalšie ošípané, tie sa však zachovali len čiastočne. Archeológovia výjav našli v jaskyni Leang Tedongnge v odľahlom údolí juhozápadného Sulawesi. Ide zároveň o najstarší dôkaz, že oblasť už od pradávna obývali ľudia.

„Ľudia, ktorí to urobili, boli moderní, rovnakí ako my, mali všetku kapacitu a nástroje na to, aby namaľovali čokoľvek, čo sa im páčilo,“ hovorí Maxime Aubert, jeden zo spoluautorov štúdie a špecialista na datovania. Odborník na maľbe našiel usadený kalcit a pomocou radiouhlíkovej metódy určil, že usadenina je 45 500 rokov stará. Umelecké dielo pod ním je preto najmenej rovnako staré. „Ale môže byť oveľa staršie, pretože naša metóda určí starobu len u kalcitu,“ dodal Aubert.

Aby pravekí umelci vytvorili obrysy dlaňou, museli ju priložiť na stenu jaskyne a potom na ňu pľuť pigment. Výskumníci preto dúfajú, že sa im zo steny podarí odobrať vzorky slín a z nich zistiť DNA.

Hoci je ošípaná zo Sulawesi doteraz najstarším nájdeným figurálnym umením, nejedná sa o najstaršie ľuďmi vytvorené výtvarné dielo. Za to archeológovia považujú maľovku, ktorú našli na malom úlomku kameňa v Juhoafrickej republike. Odhadujú, že je asi 73 000 rokov stará.

7 debata chyba