Paleontológovia v Patagónii objavili doposiaľ najväčšieho megaraptora

Tím argentínskych paleontológov v Patagónii objavil doposiaľ najväčšie nájdené pozostatky dinosaura z čeľade dromeosauridov, ku ktorým patrí okrem iného aj preslávený velociraptor.

19.05.2022 07:30
dinosaurus Foto:
debata (1)

Novoobjavený predátor žil pred zhruba 70 miliónmi rokov, napísala agentúra AFP. Nový druh s menom Maip macrothorax meral na dĺžku deväť až desať metrov. Ostatné druhy veľkých dromeosauridov, takzvaní megaraptori, neboli dlhší ako deväť metrov, povedal Mauro Aranciaga, jeden z vedcov, ktorí pozostatky našli.

Fosílie vedci objavili už v marci 2019 v argentínskej provincii Santa Cruz na juhu krajiny. „Keď som zdvihol stavec, videl som znaky typické pre megaraptora. Bolo to veľmi emotívne, videl som obrovský staviteľ a to znamenalo, že máme čo dočinenia s obrovským megaraptorom,“ uviedol Aranciaga. „Splnili sa mi sny z detstva i dospelosti,“ do­dal.

Nasledujúce tri roky vedci strávili mravenčou prácou. Fosíliu vykopali, previezli, očistili a dlhé mesiace, kedy výskum narušila aj pandémia covidu-19, laboratórne skúmali. Výsledky zverejnili v odbornom časopise Nature.

„Podľa merania a porovnania to bolo veľké zviera. Bol to tiež jeden z posledných megaraptorov, ktorý na Zemi žil pred vyhynutím dinosaurov, zhruba pred 66 miliónmi rokov,“ uviedol vedúci laboratória Fernando Novas.

Paleontológovia na patagónskom nálezisku odkryli okrem stavcov aj rebrá a časti chvosta a horných končatín. Na svoje prekvapenie zistili, že mal megaraptor na palci a ukazováku obrie pazúry. „Na predných končatinách mali tri prsty, ale ich pazúry merali takmer 40 centimetrov,“ uviedol Novas, podľa ktorého tieto smrtiace zbrane slúžili na chytenie koristi a jej roztrhanie.

Megaraptori, ktorí žili v období kriedy, boli svižní a mrštní. S rovnováhou a rýchlymi manévrami pri love im pomáhal dlhý chvost.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #Patagónia #paleontológovia #megaraptor