Rakúske ľadovce sa cez leto opäť prudko stenčili

Rakúske ľadovce počas posledného roka opäť prudko stratili na objeme. Topili sa najmä pre nadpriemerne vysoké teploty tento rok na jar a v lete.

08.10.2012 13:00
debata (2)

Posledný rok bol pre ľadovce takmer rovnako skazonosný ako rekordné roky 2003 a 2011, informoval o meraniach rakúsky meteorologický inštitút ZAMG. Ľadovec Pasterze na najvyššej rakúskej hore Grossglockner sa stenčil o deväť metrov.

ZAMG meral predovšetkým ľadovce v alpskom hrebeni Vysoké Taury, kde sa nachádza aj najväčší rakúsky ľadovec Pasterze. Ďalej tam experti skúmali ľadovce Goldbergkees a Kleinfleisskees v oblasti Sonnblick.

„Aj tento rok ľadovce stratili nadpriemerne veľa ľadovej masy. Bolo to takmer toľko, ako v doterajších rekordných rokoch 2003 a 2011,“ konštatoval odborník ZAMG na ľadovce Bernhard Hynek. Najmohutnejšie alpské ľadovce pritom dosahujú hrúbku niekoľko stoviek metrov a dĺžku niekoľko kilometrov.

Posledná zima pritom dávala dôvod na optimizmus, pretože priniesla predovšetkým na severnej strane Álp dostatok snehu. „Mnoho ľadovcov vyšlo zo zimy posilnených o tri až štyri metre hrubú vrstvu snehu. Potom však nasledovali veľmi teplé a slnečné jarné a letné mesiace a ľadovce sa rýchlo topili,“ vysvetlil expert.

Napríklad ľadovec Pasterze počas posledných 12 mesiacov na svojej dolnej časti, v oblasti ľadovcového jazyka, stratil deväť metrov hrúbky. Ale aj vyššie, nad takzvaným Podkovovým lomom v nadmorskej výške presahujúcej 3 000 metrov, stratil Pasterze až dva metre. Takmer dvojmetrový úbytok bol zaznamenaný aj na ľadovci Goldbergkees a o 1,5 metra tenší je ľadovec Kleinfleisskees.

V predchádzajúcich rokoch tieto ľadovce počas teplých mesiacov strácali v priemere 70 centimetrov hrúbky. Na oboch menších ľadovcoch sa počas leta roztopil všetok zimný sneh, ktorý ľadovce chráni pred slnečným žiarením. Aby si ľadovec dlhodobo aspoň udržal svoju mäsu, mal by sa aspoň na 60 percentách jeho povrchu udržať cez leto zimný sneh.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba