Raketa Angara-A5 na tretí pokus odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj

Na tretí pokus odštartovala vo štvrtok o 12.00 h moskovského času (11.00 h SELČ) z kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe ťažká nosná raketa Angara-A5 s testovacím nákladom. Informuje agentúra RIA Novosti.

11.04.2024 12:14
raketa Angara-A5 Foto:
Ruská ťažká raketa Angara-A5 na tretí pokus úspešne odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj na Ďalekom východe. 11. apríl 2024
debata (2)

Po 12 minútach a 26 sekundách letu sa horný stupeň Orion oddelil od tretieho stupňa rakety a na obežnú dráhu vynesie skúšobný náklad.

Štart sa mal pôvodne uskutočniť v utorok, bol však automaticky zrušený asi dve minúty pred plánovaným koncom odpočítavania a odložený o 24 hodín. Generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov informoval, že príčinou bola porucha tlakového systému nádrže okysličovadla centrálneho bloku rakety.

V stredu sa však situácia zopakovala. Tentoraz raketa neodštartovala pre poruchu systému riadenia štartovania motora.

Rakety Angara vyvíja a vyrába Štátne kozmické vedeckovýrobné stredisko M. V. Chruničeva. Portfólio zahŕňa nosné rakety od ľahkých až po ťažké s rozsahom užitočného zaťaženia od 3,5 tony (Angara-1.2) do 38 ton (Angara-A5B). Hlavným odberateľom týchto rakiet je ruské ministerstvo obrany.

Rakety Angara majú nahradiť nosné rakety Proton-M, ktoré sa používajú od polovice 60. rokov 20. storočia. Podľa výrobcu sa skúšobné lety plánujú ukončiť v roku 2025.

Hubblov vesmírny teleskop, teleskop Jamesa Webba, vesmír, NASA Čítajte aj Ako v skutočnosti vyzerá vesmír? Inak, než vidíte na fotkách z vesmírnych teleskopov

Predchádzajúce tri skúšobné štarty rakety Angara-A5 sa uskutočnili z kozmodrómu Pleseck ležiaceho na severozápade Ruska. Na ich vypúšťanie sa začal v roku 2018 budovať kozmodróm Vostočnyj, ktorý však stále nie je úplne dokončený.

Predpokladá sa, že v budúcnosti z kozmodrómu Vostočnyj odštartuje modernizovaná Angara-A5M, ktorá bude slúžiť na vynášanie modulov ruskej orbitálnej stanice na obežnú dráhu a vypúšťanie kozmických lodí s ľudskou posádkou.

Angara-A5, raketa vesmírna Čítajte viac Štart nosnej rakety Angara z kozmodrómu Vostočnyj opäť odložili
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmírna raketa #Vostočnyj