Globálna teplota zrejme prvýkrát presiahla o dva stupne predindustriálny priemer

Tohtoročné rekordne teplé počasie sa zrejme minulý týždeň postaralo o ďalší bezprecedentný zápis. Podľa predbežných údajov klimatologickej služby EÚ Copernicus bol 17. november prvým dňom, keď celosvetový teplotný priemer o viac ako dva stupne Celzia prekročil normál z rokov 1850 až 1900. Zabrániť otepleniu klímy o dva stupne je jedným z cieľov takmer osem rokov starej parížskej klimatickej dohody.

20.11.2023 14:00
Klíma / Emisie / Dym / Továreň / Fabrika /... Foto: ,
debata (12)

Jednodňové prekročenie tejto úrovne by neznamenalo, že snahy o potlačenie klimatickej zmeny zlyhali, poznamenal denník The Washington Post (WP). „Teploty by museli dvojstupňovú hranicu prevyšovať mesiace a roky, aby ju vedci považovali za prelomovú. Ide však o zarážajúcu pripomienku toho, že klíma sa posúva do neprebádaných vôd,“ uvádza denník.

Experti z projektu Copernicus stanovili piatkovú odchýlku od predindustriálneho priemeru na hodnotu 2,06 stupňa Celzia. Oznámila to na sociálnej sieti X zástupkyňa riaditeľa únie služby Samantha Burgessová, pričom sa odvolávala na dáta zo súboru ERA5, ktorý využíva miliardy meraní zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc po celom svete.

Bordeaux / Oheň / Požiar / Hasič / Čítajte viac Život na Zemi je ohrozený, varujú vedci. Opäť poukazujú na zmenu klímy

„Náš odhad je, že to bol prvý deň, keď bola globálna teplota o viac ako dva stupne Celzia nad úrovňou z 1850–1900,“ napísala. Odchýlka od priemeru z rokov 1991 až 2020 podľa nej dosiahla 1,17 stupňa, čo by bolo najviac od zavedenia tohto porovnania.

„Nemyslím, že by sme mali vyvodzovať veľké závery z jediného dňa nad dvoma stupňami,“ reagoval na bezprecedentnú informáciu americký klimatológ Zeke Hausfather. Denníku WP zároveň povedal, že piatkový údaj je znepokojivým signálom o tom, aké extrémne vysoké teploty svet v tomto roku zažíva.

Rok 2023 bude podľa vedcov najteplejším rokom nielen od začiatku vedenia meteorologických záznamov, ale za posledných viac ako 100 000 rokov. K teplotným rekordom zrejme prispieva jav El Niňo, ktorý ovplyvňuje počasie na rôznych kontinentoch, vývoj však nadväzuje na postupné otepľovanie klímy spôsobované emisiami zo spaľovania fosílnych palív. Experti dlhodobo volajú po obmedzovaní úlohy uhlia, ropy a plynu v globálnej ekonomike a varujú, že čas na odvrátenie dramatických následkov zmeny klímy sa kráti.

Svetoví lídri v roku 2015 na klimatickej konferencii v Paríži stanovili cieľ udržať oteplenie „výrazne pod dvoma stupňami Celzia“ v porovnaní s predindustriálnou érou a usilovať sa o jeho obmedzenie na úroveň 1,5 stupňa. Aktuálne podľa klimatológov nárast globálnych teplôt dosahuje 1,1 až 1,2 stupňa, pričom za tento rok by podľa odhadov projektu Copernicus mohla odchýlka od predindustriálnych časov dosiahnuť 1,4 stupňa.

horúčava, slnko, leto, teplomer, UV index Čítajte viac Na Zemi je poriadne horúco. Rok 2023 môže byť najteplejší v histórii meraní
12 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #globálne otepľovanie #parížska klimatická dohoda #klimatická kríza #Copernicus