Europolu prekáža šifrovanie správ. Tlačí na firmy, aby polícii umožnili nazrieť do súkromia ľudí

Keby išlo o Rusko a Čínu, nikoho by takáto požiadavka neprekvapila. Tentokrát sa však prístupu k súkromným správam dožaduje priamo Europol, ktorému prekáža koncové šifrovanie. Kvôli nemu je vraj komplikované odhaliť a usvedčiť kriminálnikov.

24.04.2024 08:00
Europol Foto: ,
Sídlo Europolu v Haagu.
debata (2)

Šifrovanie správ je teraz v móde. Šifruje ich Facebook, WhatsApp, Instagram, ale aj sociálna sieť X (Twitter). Kedysi vychytávka, ktorou disponovali len vybrané komunikačné platformy sa v priebehu uplynulých rokov stala samozrejmosťou. To, že správy medzi odosielateľom a prijímateľom sú dôsledne chránené a prístup k nim nemá ani prevádzkovateľ služby, však prekáža európskemu policajnému úradu Europol a ďalším vysokopostaveným policajným predstaviteľom. V spoločnom vyhlásení vyzvali firmy a vlády aby urýchlene prijali opatrenia, ktoré by obojsmerné end-to-end šifrovanie obmedzili.

Vo vyhlásení sa okrem iného uvádza, že používanie tejto technológie obmedzuje možnosti polície pri identifikovaní a overovaní nahlásenej nezákonnej činnosti. “Naše domovy sa stávajú nebezpečnejšími než sú naše ulice, pretože zločin sa presúva na internet. Aby sme našu spoločnosť a ľudí udržali v bezpečí, musíme toto digitálne prostredie chrániť,” uviedla výkonná riaditeľka Europolu, Catherine De Bolleová. Dodala tiež, že je zodpovednosťou technologických firiem, aby vytvárali bezpečné prostredie, “v ktorom môžu policajné orgány a justícia vykonávať svoju prácu. Ak polícia stratí možnosť zhromažďovať dôkazy, naša spoločnosť nebude schopná chrániť ľudí pred tým, aby sa stali obeťami trestných činov.”

Zvyšujúca sa kriminalita

Europol vo svojom spoločnom vyhlásení tiež poukazuje na zvýšený výskyt predátorov, ktorí cielia na deti a maloletých, prípadne si navzájom zdieľajú nelegálny pornografický obsah a koordinovane sa snažia páchať kontaktné sexuálne trestné činy. Problémom je podľa Europolu aj terorizmus, obchodovanie s ľuďmi, pašovanie drog, vraždy a hospodárska kriminalita. Súkromie jednotlivca a verejná bezpečnosť vraj nie sú vo vzájomnom rozpore. “Podľa nášho názoru existujú technické riešenia, ktoré si ale vyžadujú flexibilitu zo strany technologického priemyslu a vlád,” píše sa vo vyhlásení.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súkromie #facebook #sociálne siete #šifrovanie #Europol