Tejto zmene sa nevyhnete. Facebook a Instagram začínajú využívať umelú inteligenciu

Meta vo viacerých krajinách nahradila klasické vyhľadávanie na Facebooku a Instagrame vlastným četbotom Meta AI. Nie je ho možné vypnúť.

22.04.2024 08:00
Meta AI, umelá inteligencia, Meta, Facebook Foto:
Meta nasadila umelú inteligenciu na Facebook, Instagram aj WhatsApp.
debata

Používateľov Facebooku a Instagramu vo vybraných krajinách mohla v uplynulých dňoch prekvapiť jedna veľká zmena – upravené vyhľadávanie. Namiesto klasického vyhľadávača na nich po novom čaká umelá inteligencia “Meta AI,” ktorá vraj odpovie na čokoľvek. Nové vyhľadávanie je v súčasnosti dostupné pre používateľov v Kanade, Austrálii, Novom Zélande a ďalších desiatich krajinách. Nie je možné vypnúť či zmeniť do pôvodnej podoby. Meta ho nasadila bez vedomia či súhlasu používateľov.

Namiesto konkurenčných jazykových modelov využila Meta vlastný s názvom Llama 3, ktorý je súčasťou kompletného portfólia jej platforiem – Facebooku, Messengeru, Instagramu a WhatsApp. Kým doteraz bolo možné cez vyhľadávač možné hľadať ľudí, skupiny či hashtagy, po novom dokáže umelá inteligencia Meta AI sprostredkovať široké spektrum informácií. Zhovárať sa je s ňou možné rovnako ako s četbotom ChatGPT. Cez vyhľadávač na Facebooku je možné nájsť recepty na koláč, zaujímavosti o mestách či dokonca aktuality zo športu a svetového diania. Meta AI odpovede generuje s využitím najnovších informácii dostupných vo vyhľadávačoch Google a Bing. Okrem textu dokáže generovať napríklad aj obrázky či pohyblivé animácie.

Meta na svojom blogu tiež uviedla, že jej četbota sa je možné pýtať aj otázky súvisiace s príspevkami na Facebooku. Napríklad pri zobrazení fotky s polárnou žiarou je možné Meta AI požiadať, aby navrhla, kedy je najlepší čas na jej pozorovanie na Islande. Umelá inteligencia Meta AI je dostupná aj cez samostatnú stránku meta.ai podobnú četbotovi ChatGPT. Využívať ju je možné aj bez prihlásenia na Facebooku, no bez synchronizácie s predošlými požiadavkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Instagram #umelá inteligencia #méta #Meta AI