Po 14 rokoch končí kontroverzná platforma Omegle. Dobehla ju arogancia

Po 14 rokocho končí platforma Omegle, ktorá mala za cieľ náhodne spájať ľudí z celého sveta. Prevádzka sa však vymkla kontrole a platforma sa stala baštou pedofilov.

14.11.2023 08:00
Omegle Foto:
Platforma Omegle po 14 rokoch končí.
debata

Platforma Omegle bola svojim spôsobom priekopníkom v oblasti online komunikácie, vďaka čomu si získala obrovskú popularitu najmä medzi mladými ľuďmi Namiesto klasickej komunikácie v štýle sociálnych sietí ponúkala videohovory s náhodne vybranými účastníkmi. Načo to bolo dobré? Pre mnohých predstavovala platforma spôsob, ako zahnať nudu a popritom sa zoznámiť s novými ľuďmi z druheho konca sveta. Výber účastníkov videohovorov bol totiž čisto náhodný, časovo neobmedzený a vekovo neohraničený. To na jednej strane ponúkalo možnosti obohatiť svoje názorové spektrum o iný pohľad pri konverzácii s niekým neznámym, na strane druhej bola platforma aj útočiskom ľudí s najrôznejšími úchylkami, ktoré boli častokrát aj za hranou zákona.

Narazila kosa na kameň

Platforma Omegle vznikla ešte v roku 2009 a svojho času predstavovala niečo nevídané. Na vrchole slávy mala až 73 miliónov používateľov mesačne, prevažne z Indie, Spojených štátov, Veľkej Británie, Mexika a Austrálie. Časom sa však začali množiť prípady jej zneužívania, na čo jej prevádzkovateľ reagoval len veľmi vlažne, až arogantne. Najväčšiu užívateľskú základňu Omegle získalo počas pandémie Covidu, kedy mladí ľudia hľadali všemožné spôsoby, ako si kompenzovať nútenú samotu. Problémom však bolo, že situáciu čoraz početnejšie zneužívali aj pedofili, pre ktorých boli deti a mladiství pripájajúci sa cez neregulovanú platformu, ideálnou korisťou. Ako upozorňuje server BBC, len počas minulého roka sa Omegle objavilo vo viac ako 50 prípadoch pedofílie, ktoré skončili na súde. Prevádzkovateľ platformy a jej zakladateľ, Leif Brooks, nedokázal, a podľa mnohých ani nechcel, Omegle nijako regulovať.

V súvislosti s ukončením prevádzky L. Brooks uviedol, že platforma už nie je udržateľná finančne ani psychologicky. “Za to, čo sa stalo, nie je možné brať na zodpovednosť Omegle bez toho, aby sme priznali, že niektorí ľudia platformu zneužili na páchanie vyslovene ohavných činov,” dodal L. Books. “Akokoľvek by som si prial, aby boli iné okolnosti, stres a náklady spojené s právnou obhajobou Omegle sú skrátka príliš veľké. Úprimne povedané, nechcem dostať infarkt v tridsiatke.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komunikačná platforma #Omegle