Koniec WhatsAppu a Messengeru? Apple začne podporovať štandard RCS, ktorý zjednotí správy

Apple oznámil, že od budúceho roka začne podporovať komunikačný štandard RCS, ktorý môže znamenať koniec SMS a iMessage správ.

18.11.2023 08:45
sms správa, komunikácia Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak používate iPhony, určite ste si všimli, že niektoré správy sú označené modrou a iné zelenou správou. Apple týmto spôsobom odlišuje, či bola správa odoslaná na zariadenie so systémom iOS cez službu iMessage alebo ako klasická textová správa na akékoľvek iné zariadenie. Firma dlhé roky bojkotovala štandard RCS (Rich Communications Services), ktorý mal už dávno ambíciu nahradiť zastaralé SMS a MMS správy. Tak, ako jeho anglický názov napovedá, štandard prináša na obsah bohatšie správy, ktoré sú akýmsi hybridom medzi SMS a MMS. V podstate ide o správy prenášané cez internet s podobnými možnosťami a ponúkajú služby typu Messenger či WhatsApp. Výhodou je, že sú úplne zadarmo a na identifikovanie adresáta a odosielateľa sa používajú klasické telefónne čísla.

Ak by sa štandard RCS uplatnil, mohol by zatriasť so všetkými komunikačnými platformami. Apple v týchto dňoch oznámil, že si ho plánuje osvojiť v priebehu budúceho roka. Namiesto modrých a zelených správ by tak všetky správy mali rovnakú podobu a nerozlišovalo by sa, či boli odoslané cez internet alebo v podobe bežnej textovej správy.

Svoj podiel na rozhodnutí Apple mala dozaista aj Európska únia, ktorá v rámci nového zákona o digitálnych trhoch (DMA) plánovala zatlačiť na prevádzkovateľov digitálnych služieb, aby zjednotili svoje platformy. Prekážalo jej najmä to, že Apple službu iMessage nepovažuje za základnú službu, ktorá tak nemusí byť kompatibilná so službami (ako je RCS) bežne podporovanými na smartfónoch s Androidom. Aj keď k finálnemu návrhu zo strany EÚ zatiaľ nedošlo, Apple sa rozhodol adoptovať si štandard RCS skôr, než by mu za obštrukcie hrozili vysoké pokuty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #sms #RCS #iMessage