Byť hlavným vyhľadávačom niečo stojí. Google nechtiac vyzradil firemné tajomstvo

Všetko má svoju cenu. Aj pozícia jednotky v internetovom vyhľadávaní. Google nechtiac vyzradil, koľko platí konkurenčnému Apple za to, že používa jeho vyhľadávací algoritmus.

20.11.2023 08:00
Google, vyhľadávač, vyhľadávanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Keď sa dve najväčšie technologické firmy medzi sebou škriepia a obhajujú na súde, nechtiac vyzradia aj to, koľko platia jedna druhej. To bol práve prípad firiem Google a Apple, ktoré pred súdom vysvetľovali, prečo niektoré z ich služieb majú dominantné postavenie na trhu a prečo napriek tomu nie sú trh ovládajúcim monopolom. Podľa jedného zo svedkov Google posiela až 36 percent zo všetkých svojich príjmov z reklamy v prehliadači Safari naspäť do Apple. Súd kvôli tejto dohode obviňuje obe firmy z monopolu, ktorý obmedzuje pôsobenie konkurencie na trhu.

Podľa agentúry Bloomberg, ktorej reportér sa zúčastnil súdneho procesu, vyzradenie prísne utajovaných skutočností nepríjemne zaskočilo aj hlavného právnika Google. Ten pred súdom argumentoval, že dominancia na trhu s online vyhľadávačmi je len dôsledkom výnimočnosti Google algoritmu. Vypočúvania v rámci súdneho procesu, ktorý začal v septembri tohto roka, boli dôsledne chránené pred zrakom verejnosti, aby tak nedošlo k vyzradeniu obchodných tajomstiev. Ako sa ukázalo, nie všetko sa podarilo utajiť.

Google podľa jedného zo svedkov zaplatil viac než 26 miliárd dolárov firmám ako Apple, Samsung a Mozilla za to, že prednastavili jeho vyhľadávací algoritmus do vlastných vyhľadávačov. Podľa analytikov si mal Apple z celej sumy uchmatnúť rekordných 18 miliárd dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #vyhľadávač #vyhľadávací algoritmus