Server Ulož.to po rokoch 'končí.' Kvôli európskej legislatíve DSA

Český server populárny najmä vďaka nelegálnemu zdieľaniu filmov, hier a softvéru síce úplne nezanikne, no používateľom neumožní sťahovať cudzie súbory. Zmení sa tak na klasické dátové úložisko.

25.11.2023 08:00
Ulož.to Foto:
Server na zdieľanie súborov, Ulož.to.
debata (8)

Kto by v Česku a na Slovensku nepoznal server Ulož.to? Stránka, ktorá umožňovala zdieľať a sťahovať súbory od výmyslu sveta, má desaťtisíce verných návštevníkov. Na rozdiel od klasických dátových úložísk ponúka používateľom možnosť nahrávať prakticky ľubovoľný druh obsahu, ktorý je následne verejne zdieľaný. Ulož.to sa tak v priebehu rokov stalo zdrojom nie úplne legálneho obsahu. Dodnes ho využívajú ľudia, ktorí si nechcú predplácať streamovacie služby a radšej si raz za čas “načierno” stiahnu nejaký film, hudbu či počítačový program. Server pred zhruba rokom zmenil spôsob vyhľadávania súborov, ktorý bol síce menej prehľadný, no stále dokázal obchádzať české aj medzinárodné smernice na ochranu autorských práv. Tomu je však koniec.

Ulož.to na svojej stránke informuje o zásadných zmenách vo fungovaní služby. Zmeny sa dotknú tak klasického úložiska Ulož.to, ako aj stránky s pornografickým obsahom PINKfile.cz. “Zmeny sú vynútene reakciou na prichádzajúcu európsku legislatívu označovanú ako DSA. Služby cloudového úložiska budú od piatka 1. 12. 2023 prístupné iba registrovaným používateľom. Tí budú môcť po novom pracovať len so súbormi, ktoré na úložisko sami nahrali. Súbory nebude možné verejne zdieľať, a to ani adresne prostredníctvom obsahu,” informuje server na svojej stránke. V praxi to znamená, že Ulož.to sa stane klasickým dátovým úložiskom, ktoré bude na nerozoznanie od služieb ako Dropbox, iCloud, či Google Drive.

Už len vlastné súbory. Bez možnosti zdieľania

Z vyhlásenia je možné odvodiť, že server odstráni akýkoľvek verejne dostupný obsah. Ponechá len ten, ktorý patrí konkrétnym registrovaným používateľom, ktorí naň budú môcť pristupovať výlučne sami. “Pokiaľ pri nových podmienkach nebudú mať platiaci používatelia záujem službu naďalej využívať, môžu svoje účty ukončiť, alebo zmeniť na bezplatný balík FREE. V takom prípade im môžu byť vrátené aj skôr zakúpené dátové baličky alebo aj predplatné, a to v pomernej výške podľa ich čerpania,” dopĺňa server.

Končí sa tak ďalšia éra, ktorej prvými obeťami sa stali populárne zahraničné servery Rapidshare alebo Megaupload. Používateľom nezostáva nič iné, len sa naučiť za obsah platiť cez streamovacie služby alebo to “risknúť” s nelegálnymi torrentami.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #DSA #zdieľanie súborov #Ulož.to