Koniec bakalárskym prácam? Vysoká škola ekonomická v Prahe ich ruší kvôli umelej inteligencii

Spoľahlivo odhaliť bakalársku prácu vytvorenú umelou inteligenciou je takmer nemožné. Vysoká škola ekonomická ich písanie preto nahradí bakalárskymi projektami.

27.11.2023 08:00
zivotopis umela inteligencia
Ilustračné foto
debata (2)

Nad umelou inteligenciou sa niekedy nedá vyhrať. Hru mačky s myšou sa rozhodla ukončiť Vysoká škola ekonomická v Prahe, ktorej podnikohospodárska fakulta nebude po novom od študentov vyžadovať odovzdávanie bakalárskych prác. Dôvodom tohto rozhodnutia je vyspelosť umelej inteligencie a jej extenzívne používanie medzi študentmi, ktorým uľahčovala písanie bakalárskych prác. Podľa dekana fakulty Jiřího Hnilicu je navyše čoraz ťažšie zásah umelej inteligencie odhaliť. Je skrátka tak dobrá, že sú na ňu akékoľvek vyspelé systémy na odhaľovanie plagiátov prikrátke.

“Pri dobre zvládnutých otázkach dokáže podstatnú časť bakalárskej práce vytvoriť umelá inteligencia. Preto je na mieste nahradiť bakalárske práce projektmi, pri ktorých je zrejmé, že ide o vlastnú prácu študenta,” vysvetlil pre český server E15, J. Hnilica. Študenti budú podľa neho musieť bakalárskej štúdium ukončiť komplexnejšou prácou, ktorá zahŕňa bakalársky projekt a jeho obhajobu. Projekt nemusí byť len kombináciou textu, čísel a praktických ukážok, ale študent si ho môže nahradiť napríklad stážou v zahraničí alebo účasťou na výskumnom projekte.

Hlavným dôvodom, prečo sú aj najpokročilejšie antiplagiátorské systémy na umelú inteligenciu prikrátke je charakter vygenerovaného obsahu. Ten nie je len extraktom textu stiahnutého z nejakej knihy či stránky na internete, ale je v podstate unikátny. Každý jeden vygenerovaný text je iný a jeho obsah do veľkej miery závisí od použitých kľúčových slov, komplexnosti zadania či histórie vyhľadávaní konkrétneho používateľa. V súčasnosti preto neexistuje spôsob, ako spoľahlivo odhaliť, či text napísal stroj alebo človek.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #plagiát #AI #bakalárska práca #VŠE #Vysoká škola ekonomická