Táto zmena sa Google naozaj nepodarila. Nový dizajn Máp je neprehľadný

Google nečakane zmenil farby vo svojich Mapách. Navigácia v nich je neprehľadná, cesty splývajú a výrazné pastelové farby bijú do očí.

28.11.2023 08:00
Mapy Google, Mapy Foto:
Mapy Google majú po novom zvláštne pastelové farby. Výrazne sťažujú orientáciu.
debata

Zmena, ktorú nikto neočakával a zrejme ani nechcel. Tak je možné charakterizovať novinku v Mapách Google, ktorá sa zakrádavo dostala ku každému jednému používateľovi. Google vo svojich Mapách a mobilnej navigácii upravil farby a zobrazenie terénu. Bohužiaľ, zmena farieb je natoľko výrazná a neželaná, že Google s ňou mnohým stúpil rovno na otlak. Bez možnosti voľby.

Google zmenil farebný odtieň a zobrazenie terénu najprv len vybraným používateľom. Zmena sa však postupne rozšírila na všetky účty a ak ten váš vyzerá stále rovnako, nebude to trvať dlho a zmenu uvidíte aj vy. Namiesto fádnejších a teplejších farieb sa Google rozhodol použiť výraznejšie pastelové farby, ktoré priam bijú do očí. Najmä v režime mobilnej navigácie je zelená, zobrazujúca terén, príliš krikľavá a modrá, zobrazujúca rieky a vodné plochy príliš azúrová. Okolité cesty sú namiesto bielej farby zobrazené v sivom odtieni a je ich možné jednoducho prehliadnuť. Google si zrejme predstavoval, že zmena farieb pomôže vodičom pri koncentrácii pozornosti na zvolenú trasu, no výsledný efekt môže byť skôr opačný.

Podobne, nedostatočne, sú všetky cesty odlíšené aj vo webovej verzii Máp. Cesty majú sivú farbu, pričom len diaľnice sú tmavosivé. Ak by ste preto hľadali koľko križovatiek budete musieť prejsť autom, aby ste sa dostali na zvolené miesto mimo hlavnej dopravnej tepny križujúcej mesto, budete sa musieť do Máp uprene zapozerať. Google bohužiaľ neponúka možnosť zvoliť si iné, než štandardné zobrazenie, ktoré doslova “nanútil” všetkým používateľom bez rozdielu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #navigácia #Mapy Google